Százezreket fizet volt fideszes képviselők tanácsaiért Zugló

Vágólapra másolva!
Kommunikációs, jogi és oktatási tanácsadói szerződéseket kötött a zuglói önkormányzat hat korábbi helyi fideszes képviselővel - állítja Várnai László helyi LMP-s képviselő. Az [origo]-nak az egyik volt fideszes megerősítette, hogy alig két hónapja létező cége kapott ilyen megbízást a Papcsák Ferenc korábbi elszámolási kormánybiztos által vezetett önkormányzattól, egy másik volt képviselő pedig azt mondta, hogy a polgármester szíve joga eldönteni, kit alkalmaz. Papcsák Ferenc szerint a zuglói elszámoltatást próbálja akadályozni az, aki a szerződéseket támadja.
Vágólapra másolva!

Korábbi fideszes önkormányzati képviselők kaptak tanácsadói és egyéb megbízásokat a Papcsák Ferenc - korábbi elszámoltatási kormánybiztos - által vezetett zuglói önkormányzattól - állítja Várnai László LMP-s helyi önkormányzati képviselő, aki kikérte az önkormányzat által tavaly október 3-a után kötött szerződések listáját. "Hat korábbi fideszes képviselő különféle jogcímeken kapott fejenként havi több százezer forintos díjat, ami a többmilliárdos hiánnyal küzdő zuglói önkormányzatnak 2011 végéig több mint 23 millió forintos kiadást jelent" - mondta Várnai hétfőn az [origo]-nak.

Várnai úgy fogalmazott, szakértelemre, szakértőkre szükség van, de a közel 300 munkavállalót foglalkoztató zuglói polgármesteri hivatalban vannak megfelelő emberek azoknak a jogi, oktatási, sport- és egyéb feladatoknak az ellátására, amelyekre a szerződések szólnak. Hozzátette, hogy a pénzügyi bizottság ellenzéki tagjai hiába kértek információkat a közel egymilliárdos vagyonnal gazdálkodó zuglói vagyonkezelő és eszközkezelő által kötött szerződésekről, a február 17-i képviselő-testületi ülésen a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál, így nem tekinthetnek be az adatokba.

A zuglói önkormányzat honlapján hiába kerestük az úgynevezett üvegzseb adatokat, nem sikerült megtalálnunk a polgármesteri hivatal által kötött szerződések listáját. A Várnai László által kikért lista alapján Rátonyi Gábor korábbi fideszes képviselő a Békalencse Bt.-n keresztül 320 ezer forint plusz áfás díjat kap, amiért sportügyekben tanácsadással segíti "az önkormányzat illetékes bizottságát", illetve részt vett az "önkormányzati sportkoncepció elkészítésében". A vállalkozásnak az Opten céginformációs adatbázis alapján Rátonyi Gábor a kültagja. A volt képviselőt kerestük telefonon, de nem sikerült elérnünk.

"Van rálátása"

Szintén tanácsadói szerződést kötött a zuglói önkormányzat a tavaly őszi választások után Gyügyei Lilian korábbi fideszes képviselővel, aki Várnai szerint a Peli & Perfect Kft.-n keresztül havi 300 ezer forintos összegért kommunikációs tanácsokat ad a polgármesteri kabinetnek. Az LMP-s képviselő által megszerzett listában az szerepel, hogy Gyügyei cége, a Peli & Perfect Kft. feladata "a kapcsolattartás koordinálása a Polgármesteri Kabinethez érkező lakossági megkeresések és észrevételek ügyében", valamint az, hogy közreműködjön a polgármesteri kabinet "nyilvános szereplést elősegítő kommunikációs képzésében".

A céginformációs adatbázis alapján a céget - amelynek Gyügyei Lilian az ügyvezetője - csak tavaly december 27-én jegyezték be, majd Várnai adatai alapján 2011. január 3-án kezdett dolgozni a Papcsák kabinetjének. Gyügyei Lilian az [origo] kérdésére megerősítette, hogy kommunikációs megbízást kapott a zuglói testülettől. "Kommunikációs kérdésekben segítem a polgármester urat, illetve a polgármesteri kabinetet" - mondta Gyügyei, aki 2006 és 2010 között volt fideszes önkormányzati képviselő. Kérdésünkre elismerte, hogy a cég csak pár hónapja létezik, és ilyen jellegű munkát eddig nem végzett, de szerinte korábbi képviselői munkája miatt "van rálátása" a helyi ügyekre.

"Érdemi teljesítmény"

Az LMP-s Várnai László szerint rajtuk kívül további négy korábbi fideszes képviselő kap több százezer forintos összeget kommunikációs, jogi, költségvetési és oktatáspolitikai tanácsokért cserébe. Kiss Imre Lászlónak - a Várnai állítása szerint önkormányzattól származó adatok szerint - "peres és peren kívüli eljárásokban" való jogi képviseletért egy tavaly december óta létező, határozatlan idejű szerződés alapján havi 300 ezer forint plusz áfát fizet a zuglói önkormányzat. Szerettük volna megkérdezni Kiss Imre Lászlót is, de hiába hívtuk az ügyvédi irodáját, hétfőn őt sem tudtuk elérni.

Nyolc éven keresztül Zugló fideszes önkormányzati képviselője volt Weinwurm Árpád is, aki a lista szerint "az önkormányzat költségvetésének tervezése, költségvetési rendeletének kialakítása" során tanácsadói feladatokat teljesít a polgármester, illetve az alpolgármesterek részére. Ezenkívül az "intézmények racionalizálására vonatkozó javaslatokat" is tesz, amiért cserébe 2010 decemberétől 2011 végéig havi 220 ezer forintos díjat kap.

Az [origo]-nak Weinwurm hétfőn azt mondta, "semmi törvénytelen nincsen" a megbízásában. Szerinte Várnai részéről egy "Fidesz elleni támadás"-ról van szó. "A polgármester szíve joga eldönteni, hogy kit milyen feladatra alkalmaz" - mondta a megbízás okát firtató kérdésünkre. Hozzátette, hogy a szerződés mögött "érdemi teljesítmény" van, ezért nem kifogásolható, a rá bízott költségvetési munka halad, "már a dandárja kész", hiszen márciusban kell elfogadni a büdzsét a zuglói önkormányzatnak.

A lista alapján magánszemélyként kap havi 220 ezer forintos díjat Iliás Lajosné korábbi fideszes önkormányzati képviselő, iskolaigazgató is. Őt azzal bízták meg 2010 decemberétől kezdve, hogy "az önkormányzat oktatási intézményeit érintő előterjesztéseket, szakmai anyagokat, oktatási koncepciókat véleményezze". Ezenkívül tanácsokat is ad oktatáspolitikai, oktatásszervezési ügyekben a polgármesternek és a szakterületért felelős alpolgármestereknek. Várnai szerint Cseke Vanda, aki 2008-ban egy időközi választáson nyert a Fidesz színeiben, havi 320 ezer forintot kap, amiért közreműködik a sajtóstratégia kialakításában, és fejleszti az önkormányzat sajtó- és társadalmi kapcsolatait. A lista alapján már 2010 novemberében leszerződtek a Stúdió Trend Design Kft.-vel, amelynek az Opten cégadatbázis szerint Cseke Vanda, illetve férje az ügyvezetője.

Papcsák szerint sajtótámadásról van szó

A zuglói polgármestert, Papcsák Ferencet tavaly nyáron Orbán Viktor kinevezte elszámoltatásért felelős kormánybiztosnak, feladata többek között az előző ciklusban kötött jogtalan megbízási szerződések feltárása volt. Papcsákot tavaly ősszel Zugló polgármesterévé választották, így a kormánybiztosi posztot Budai Gyula vette át tőle. Papcsák Ferenc az [origo]-nak hétfőn azt mondta, hogy közleményben reagál a volt fideszes politikusokkal kötött megbízások hírére.

Papcsák hétfőn késő délután kiadott közleménye szerint "sajtótámadást és rágalomhadjáratot indítottak a baloldali sajtóban a zuglói elszámoltatás megakadályozására. Az új önkormányzat vezetése által, az átvilágítás elvégzésére és az átszervezés segítésére kötött megbízási szerződéseket kérdőjelezik meg."

A közlemény szerint "akik az átvilágítással foglalkozó cégek szerződéseit támadják, azok az elszámoltatást szeretnék megakadályozni. Ezek a szakértők találták meg az eddig nyilvánosságra került ügyek többségét, ezen munkák alapján tudta megtenni az önkormányzat vezetése azokat a feljelentéseket, amelyekben számos büntetőeljárás indult. A szakértők által eddig feltárt visszásságok miatt indult büntetőügyekben a vagyoni hátrány összege megközelíti a négyszázmillió forintot."

"Az elmúlt években a sorozatos jogsértéseket a polgármesteri hivatal nem tudta feltárni, ezért kellett igénybe venni a szakértőket, akik egyenként vizsgálják át az ügyeket. A baloldali sajtó által kifogásolt szerződések másik része a polgármester és az alpolgármesterek napi szakmai munkáját segítő szakértők szerződései. A szerződések között vannak olyanok, amiket még az előző vezetés kötött, és még nem jártak le. Tavaly ősszel az új vezetés első dolga az volt, hogy megszigorította a teljesítési igazolások elfogadását, és ahol nincs teljesítés, ott a hivatal nem fizet senkinek" - fogalmaz a közlemény.