Egyre többen isszák az arzénos kútvizet az Ormánságban

Vágólapra másolva!
Egyre többen választják a fúrt kutat az ormánsági településeken, mert nem tudják kifizetni a köbméterenként 600 forintos vízdíjat. A kutak vize viszont arzénnal szennyezett - írta az Új Dunántúl Napló hétfőn.
Vágólapra másolva!

A kútvíznek nemcsak az arzén-, hanem a nitrát- és nitrittartalma is magas, és veszélyt jelenthet a talajvízzel való keveredése is, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok. Lőrincz János, Páprád polgármestere elmondta, hogy az elmúlt években köbméterenként 600 forint fölé emelkedett a vízdíj a térségükben. Így sokaknak nemcsak víz kifizetésére nincs pénzük, hanem arra sem, hogy bevizsgáltassák az udvaron lévő kutat, pedig ezen a környéken arzénos a víz.

Az Új Dunántúl Napló írása szerint van, aki kényszerből választotta ezt a megoldást, mert korlátozták nála a fogyasztást, más pedig ezt megelőzendő tért vissza inkább a kútvízhez. Mátyás Gergő, a Sziget-víz Kft. ügyvezetője azt mondta: a cég minden fogyasztóval kompromisszumos megoldásra törekszik. Részletfizetési vagy halasztási lehetőséget kínálnak fel, hogy elkerüljék a szolgáltatás korlátozását (az ország különböző részein óriási különbségek lehetnek a víz- és csatornadíjakban, erről bővebben itt olvashat).

A lapnak egy férfi elmondta, hogy segélyből él, nem tudná kifizetni a vízdíjat, ezért nem is használja a vezetékes vizet. Lőrincz János polgármester szerint az önkormányzat is tehetetlen, nem tudja támogatni a lakosságot, mert a kötelező feladatok ellátására is alig futja a költségvetésből.

Két évre felfüggesztett fegyházbüntetésre ítélte a bíróság két éve azt a lothárdi nőt és élettársa anyját, akiket gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádoltak, mert a fúrt kút vízéből itatták és készítették a tápszerét az alig egy hónapos csecsemőnek. Volt vezetékes víz, ám a kútvizet használták, hogy takarékoskodjanak. A boncolást követően derült ki, hogy az újszülött halálát nitrátmérgezés okozta. Az anyát a védőnő többször is figyelmeztette, hogy veszélyes lehet a kút vize.