A hét második felében ismerteti a kormány a gazdasági reformokat

Vágólapra másolva!
Várhatóan csütörtökön hozzák nyilvánosságra a strukturális reformokat - mondta a kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Szerdán tárgyalja második olvasatban a kormány a strukturális reformokat, és valószínűleg a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón számolnak be róluk.

Nagy Anna szóvivő egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy a reformprogram egyik legfontosabb célja a fenntartható gazdasági növekedési környezet biztosítása. A kabinet első olvasatban pénteken tárgyalta a reformokat.

A Független Hírügynökség szerint a kormányszóvivő tájékoztatott arról is, hogy a reformprogramhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium részletes helyzetelemzést készített. Ennek alapján megállapítható, hogy Magyarországnál az Európai Unióban csak Máltán dolgoznak kevesebben az aktív korúak közül. Az 55-56 százalékos foglalkoztatás 10 százalékkal rosszabb, mint az uniós átlag. Nagy Anna kiemelte, hogy a foglalkoztatás szempontjából a legrosszabb helyzetben az alapfokú végzettségűek, a fiatalok, az 50 és 64 év közöttiek és a szülőképes korú nők vannak.

Az államháztartással kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta, hogy a régió államaihoz képest Magyarországon a legnagyobb a nyugdíjkiadás, a GDP 1,5 százalékával több a családtámogatási juttatásokra fordított állami kiadás, de a régió átlagánál 1,5 százalékkal több a rokkantellátásra fordított központi forrás is. Az államadósságról szólva Nagy Anna hangsúlyozta, hogy a GDP tavalyi 80 százalékos arányáról a kormány idén 70 százalék alá kívánja ezt szorítani. Példaként hozta fel arra, hogy az államadósság mekkora teher, hogy tavaly a személyi jövedelemadó bevételek 57 százalékát az államadósság kamatainak törlesztésére kellett fordítani. Hangsúlyozta: a héten bejelentendő átfogó reformok fontos célja is az, hogy ezt a gúzsba kötő államadósságot csökkentsék.