Munkácsyt ünnepli logójában a Google

Vágólapra másolva!
Munkácsy Mihályra emlékezik a Google kezdőlapja, amelyen a Rőzsehordó nő című alkotás részlete látható. A magyar festőóriás százhatvanhét éve született.
Vágólapra másolva!

Egy rőzsehordó nő ül a Google g betűjén a keresőoldal vasárnapi kezdőlapján, annak emléket állítva, hogy Munkácsy Mihály százhatvanhét éve született. A Rőzsehordó nő című festményt Munkácsy 1873-ban festette.

Forrás: www.google.com

A művész 1844. február 20-án született a kárpátaljai Munkácson Lieb Mihály néven. A Munkácsi nevet 1868-ban vette fel, és 1880-ig i-vel írta a nevét, az után y-nal.

Munkácsy Mihály a magyar művészettörténet legismertebb alkotója itthon és külföldön egyaránt. Ismertségét a magyar művésznél addig példátlan nemzetközi sikere, életpályájának szinte regénybe illő fordulatai alapozták meg. A szegény árva asztalosinasból lett párizsi művészfejedelmet, a becsületrend lovagját, akinek a király nemesi címet adományozott, aki mindig örömmel tért haza szülőföldjére, és aki Párizsban is csak Miska maradt, már életében valóságos kultusz övezte Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Galériában április 30-áig látható együtt Krisztus-trilógiája, az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota.