Minden ország médiatörvényét megvizsgálná az EU alapjogi biztosa

Vágólapra másolva!
Viviane Reding szerint Magyarországon kívül más országokban is vannak problémák a médiatörvénnyel, de magyar médiatörvény módosításáról folytatott egyeztetések továbbra sem az ő hatáskörébe tartoznak.
Vágólapra másolva!

"Jó volna valamennyi uniós tagállam médiatörvényét górcső alá vonni" - mondta Viviane Reding egy osztrák lapnak adott szombati interjúban az MTI szerint. Az Európai Unió alapjogi biztosa szerint a médiára vonatkozó törvények legtöbbje a tagállamok illetékességi körébe tartozik, de nem tudja, hogy "ez jó-e így", ezért szerinte vitát kellene indítani erről Európa-szerte.

Reding szerint Magyarországon kívül más országokban is vannak problémák a médiatörvénnyel, de azt a javaslatát, hogy minden tagállamban a politikától független médiahatóság legyen, ellenezték a tagállamok. "Talán Magyarország esete véleményváltozáshoz, belátáshoz vezet" - mondta az alapjogi biztos. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar médiatörvény módosításáról folytatott egyeztetések nem az ő, hanem a médiaügyekért felelős Neelie Kroes biztos hatáskörébe tartoznak. Viviane Reding és a magyar médiatörvény közötti kapcsolatról itt olvashat.