Pokorni: Vállalható az új felsőoktatási koncepció

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán szerint vállalható a kormány elé kerülő új felsőoktatási koncepció. Az egyezség ellenére azonban Pokorni Zoltán szerint még nincs "happy end" a Hoffman Rózsával való vitájában. Egy felsőoktatási beszélgetésen a szakpolitikus arról beszélt, hogy szerinte több lehetőség is van a vidéki főiskolák hasznosítására.
Vágólapra másolva!

Nincs még happy end, de vállalható a felsőoktatási törvény tervezetének utolsó változata - mondta Pokorni Zoltán egy felsőoktatási beszélgetésen a Népszabadság szerint. Az oktatáspolitikus korábban éles vitában állt Hoffman Rózsa oktatási államtitkár koncepciójával, de a támadások miatt új koncepciót készített az államtitkárság.

A felsőoktatási koncepció eredeti változatának elutasítása a kormányoldalon is egy alapértékeket tartalmazó egyezséghez vezetett - amelyről itt olvashat bővebben. Ebben kijelentik, hogy a bolognai rendszer alapjai támadhatatlanok, illetve rögzítik, hogy a hallgatók után fizetett fejkvótát felválthatja az egyetemeknek, főiskoláknak fizetett, feladatokra érzékeny finanszírozás.

Pokorni Zoltán a Republikon Intézet A jövő záloga című felsőoktatási koncepcióról szóló beszélgetésén azt mondta, szerinte most egy jó anyag kerül a kormány elé, ami "nem esik szakszervezeti túlzásokba". Szerinte "ha csak a teljesítményt, a minőséget vennénk alapul, Magyarországon nyolc egyetem és még néhány erős főiskola maradna talpon". Ennek ellenére szerinte olyan főiskolák is pénzt követelnek, amelyek csak munkanélkülieket képeznek.

Pokorni Zoltán szerint a kis vidéki főiskolák előtt több lehetőség is áll, például nagyobb szerepet játszhatnának a felnőttképzésben, vagy akár a nagyobb egyetemek "leányvállalataiként" is funkcionálhatnának. Szerinte az is lehetőség, hogy kisebb monopóliumokat telepítsenek vidékre, ami Pokorni szerint nem versenybarát ugyan, de életben tartaná a vidéki értelmiségi életet. Hozzátette, ilyen monopóliumjellegű lépés lenne például, ha Bajára telepítenék a vízügyi képzést, miközben Budapesten korlátoznák azt.

Pokorni szerint a felsőoktatás problémáinak nagy része a tömegképzésből fakad. Szerinte ez nem jelenti azt, hogy ma kevesebb jó mérnököt képeznének, csak azt, hogy "mellettük képeznek sok rosszat is". Hozzátette, hogy szerinte a tömeges felsőoktatás közpénzből nem finanszírozható, ugyanakkor a politika egy része számára elfogadhatatlan, hogy tandíjjal korlátozzák a hozzáférést.