Polgármestert választanak Gyurcsány, Kövér és Kuncze városában

Pápa, polgármester választás, időközi választás, Veszprém megye
Vágólapra másolva!
A szocializmus elhanyagolta, a rendszerváltás után azonban fejlődésnek indult Pápa, ahol a húsz év után távozó polgármester miatt választásra készülnek. A helyiek szerint a sikerek hátterében a városból származó politikusok állnak, Gyurcsány Ferenc, Kövér László és Kuncze Gábor is sokat tett azért, hogy kitüntett figyelemben részesüljenek a pápaiak.
Vágólapra másolva!

"2002 augusztusában, amikor felavattuk a pápai termálfürdőt, meghívtuk a pápai származású Gyurcsány Ferencet is. Az avatás után bedobtuk a vízbe a fürdőigazgatót, majd Kovács Zoltán polgármestert is, aki először nem örült ennek, mert minden értéke nála volt. Amikor azonban meglátta a közönség ovációját, előjött belőle a politikus: felismerte a helyzetben rejlő lehetőséget és jó képet vágott hozzá. Gyurcsány ezt látva levette a szemüvegét és az óráját, és - mivel senki nem akarta bedobni - fejest ugrott a 80 centis vízbe" - illusztrálta az [origo]-nak a pápai politikai viszonyokat egy szerinte jellemző példával Áldozó Tamás alpolgármester.

Nem ritka alkalom, hogy a Veszprém megyei városba országosan ismert politikusok látogassanak el, ugyanis Gyurcsány és a fideszes országgyűlési képviselő Kovács mellett Kövér László házelnök, Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár, Kuncze Gábor volt belügyminiszter és Gőgös Zoltán szocialista képviselő is pápai származású. A városban néhány héten belül tiszteletét teszi Orbán Viktor és Mesterházy Attila MSZP-elnök is, ők azonban már kampányolni jönnek, ugyanis Pápán március 6-án időközi polgármester-választást tartanak, miután Kovács Zoltán polgármester januárban kinevezeték a Veszprém megyei kormányhivatal élére. A polgármesteri címért hárman indulnak: a most még alpolgármester fideszes Áldozó Tamás, az MSZP-s Grőber Attila és a jobbikos Orbán Imre.

Kovács 1990 óta töltötte be a polgármesteri pozíciót a 32 ezer lakosú városban, ahol a Fidesz egyértelműen dominál a rendszerváltás óta. Az 1990-es országgyűlési választáson Sopron mellett ez volt az egyetlen a körzet, ahol a Fidesz (az SZDSZ-szel szövetségben) győzni tudott, azóta az 1994-es választás kivételével valamennyi szavazást megnyerte. A polgármester-választásokon Kovács rendre magabiztosan utasította maga mögé a riválisait, az őszi önkormányzati választáson több mint 65 százalékos támogatottsággal választották újra.

Minden kormány támogatta

"Fontos látni, hogy a rendszerváltás előtt keveset kapott a város" - kezdett bele a Fidesz sikereinek magyarázásába az MSZP-s polgármesterjelölt, Grőber Attila. Szerinte a szocializmusban a megye iparvárosait, Ajkát és Várpalotát támogatták, a rendszerváltás óta azonban megindultak a fejlesztések a városban. "Kovács visszaadta a pápaiaknak a pápaiságát" - jelentette ki. Fideszes riválisa, Áldozó Tamás is azt mondta, hogy Pápa a pártállami idők vesztese volt, emiatt az emberek összetartóvá váltak. "Aki egyszer pápai volt, az pápai marad" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez a pápai származású, ismert politikusokra is igaz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Áldozó Tamás fideszes polgármester-jelölt. Kattintson a fotóra!

Ez a mentalitás az [origo] által megkérdezett jelöltek és több helyi szerint is fontos szerepet játszott abban, hogy az emberek többsége mindig elégedett volt az aktuális városvezetéssel és Pápa rendszerváltás óta tapasztat fejlődésével. "A város annyira jól áll politikusokban, hogy minden kormánytól megkapta a fejlesztésekhez szükséges támogatásokat" - mondta Áldozó. Példaként említette, hogy a fideszes városvezetés ellenére a Gyurcsány-kormány 1 milliárd forinttal támogatta egy általános iskola felújítását. A város legnagyobb vállalata, a Pápai Hús megmentése pedig Gyurcsány és az önkormányzat együttműködésének köszönhető Áldozó szerint. "Gyurcsány Ferencről önmagában nagyon rossz a véleményem, de ha pápaiként gondolok rá, ez árnyaltabb" - tette hozzá.

Dunántúl Athénja

Gyurcsány megítélése meglehetősen negatív az [origo] által megkérdezett pápaiak körében. Szinte valamennyien azt mondták, nem éreznek büszkeséget amiatt, hogy a volt miniszterelnök innen származik. "Itt mindig nagyobb figyelemmel kísértük Gyurcsány pályafutását, emiatt kritikusabbak is vagyunk vele, mint mások" - mondta egy fiatal férfi.

Grőber azt mondta, nagyon sokat gondolkodott azon, hogy meghívja-e Gyurcsányt kampányolni. "Egy kampányban fontos, hogy itt nagyon komoly ellenérzések vannak vele szemben. Ez egy Fidesz-mentalitású város, és Gyurcsány valóban támadható" - mondta Grőber, aki abban a középiskolában tanít, ahol egykor Gyurcsány és Köver érettségizett, tablóképük a mai napig látható az iskolában. Grőber szerint is érezhetően profitál abból Pápa, hogy sok ismert politikus is innen származik, azonban vannak hátrányok is: Kövér 2002-es köteles beszéde és Gyurcsány miniszterelnöksége is hatással volt a helyi politikára, és ez szerinte a politika populistává válását jelentette.

A pápaiak szerint nem véletlen, hogy ennyi ismert politikus származik a városból, több megkérdezett szerint is annak köszönhető ez, hogy számos színvonalas iskola is van Pápán. "Pápa iskolaváros, a Dunántúl Athénja" - magyarázta egy középkorú nő az [origo]-nak.

"Csak egy diszkó hiányzik"

Egy másik nő szerint azonban gond, hogy sok fiatal más városban kénytelen dolgozni, mert nem talál megfelelő munkát a városban. A foglalkoztatottság növelését valamennyi jelölt az egyik legfontosabb kérdésnek tartja Pápán. Grőber úgy tudja, több mint kétezer munkanélküli van a városban, szerinte ennek a kevés beruházás az oka, amiért pedig a nem megfelelő közlekedési infrastrukúrát okolják.

A jobbikos Orbán Imre szerint a munkanélküliség mellett a közbiztonság a legnagyobb probléma, és az, hogy a városban főleg a fiatalok nem találnak megfelelő szórakozási lehetőségeket és kulturális programokat. "Csak egy diszkó hiányzik" - mondta az [origo]-nak egy fiatal férfi, de rajta kívül a megkérdezett járókelők szinte valamennyien azt mondták, hogy számos program, rendezvény van a városban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kövér László 1978-as tablóképe. Kattintson a képre, galéria nyílik!

A legtöbb ember elégedettséggel beszélt a városban történt fejlesztésekről, ezért többen is sajnálkoztak, hogy Kovács távozik hivatalából. "Kovács és a többi pápai képviselő fizikálisan is próbál jelen lenni az emberek között, köztünk élnek" - mondta egy fiatal nő, aki megjegyezte, hogy a Fidesz országos politikájával egyébként nem szimpatizál. Egy idősebb férfi éppen ellentétes logikával döntött: azt mondta, csak amiatt szavaz Áldozóra, mert fideszes, egyéként Grőber számára szimpatikusabb.