Mégis vonulhatnak a melegek Budapesten

melegfelvonulás, Meleg Méltóság menete, Andrássy út
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését, amellyel megtiltotta, hogy június 18-án megrendezzék a melegfelvonulást. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a forgalmat zavarná a menet, a szervezők bírósághoz fordultak. A BRFK tudomásul veszi a döntést, és biztosítani fogja a rendezvényt.
Vágólapra másolva!

Várhatóan mégis megtarthatják a melegfelvonulást Budapesten június 18-án, miután a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a budapesti rendőrségnek a felvonulást tiltó határozatát. "A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány megbízásából Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság közös beadványát a Fővárosi Bíróság alaposnak találta, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát a mai nappal hatályon kívül helyezte" - olvasható a szervezők közleményében.

A BRFK az [origo] kérdésére azt közölte, hogy tudomásul veszik a jogerős bírósági határozatot, és annak megfelelően járnak majd el, azaz "a szükséges erővel és eszközzel" biztosítani fogják a menet biztonságát.

Hétfőn derült ki, hogy a budapesti rendőrség nem adott engedélyt a melegfelvonulásra arra hivatkozva, hogy a rendezvény akadályozná a közlekedést. A szervezők szerint tavaly ősszel kezdték szervezni az idei felvonulást, és a megszokott útvonalra - a Hősök teréről indulva az Andrássy utat érintő menetre - korábban meg is kapták az engedélyt. Nemrég azonban felmerült, hogy idén - többek között a Magyarország uniós elnöksége miatti nagyobb nemzetközi figyelem miatt - módosítanák a korábbi útvonalat annyiban, hogy a felvonulás tovább, egészen a Kossuth térig tartott volna.

Az alapítvány szerint a rendőrség először azt mondta, hogy a Kossuth térre a külügyi bizottság a magyar elnökség teljes idejére foglalást adott le, ezért csak az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkáig mehet a felvonulás. A szervezők szerint elfogadták volna ezt a lehetőséget, de aztán a rendőrség váratlanul közölte, hogy betiltja az egész rendezvényt az Andrássy út forgalmára hivatkozva.

A szervezők ezután bejelentették, hogy bírósághoz fordulnak. A rendőrség döntése miatt többen tiltakoztak, többek között az Amnesty International jogvédő szervezet és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője is, aki blogjában "öngólnak" nevezte a rendőrség döntését.