Ingyen esketéssel csábítaná házasságra a párokat Hódmezővásárhely

Vágólapra másolva!
Mostantól hivatali időn kívül is, vagyis hétvégén is ingyen lehet házasságot kötni Hódmezővásárhelyen, eddig ugyanis mintegy harmincezer forintba került a polgári esküvő. A város önkormányzata szerint támogatni kell a házasságkötést, amelyből Hódmezővásárhelyen is egyre kevesebb van.
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhely önkormányzata a jövőben az anyakönyvvezető előtt akár hivatalban, akár hivatalon kívül, hétköznap vagy hétvégén történő házassági eskütételt, valamint az ehhez kapcsolódó szervezést ingyenesen biztosítja mindenkinek - közölte az önkormányzat. A város eddig egy céggel állt szerződésben, amely díjazás ellenében - akár 30 ezer forintért - vállalta a házasságkötések megszervezését. Hódmezővásárhely most szerződést bontott a céggel, erre egy január elsejétől hatálybe lépett törvénymódosítás adott lehetőséget.

Az országos tendenciáknak megfelelően Hódmezővásárhelyen is egyre kevesebb házasságot kötnek - míg 1998 és 2008 között a házasságkötések száma minden évben meghaladta a kétszázat, addig 2009-ben 186, 2010-ben csupán 177 pár esküdött - olvasható a közleményben. Az önkormányzat szerint viszont "a házasság olyan alapvető intézménye a társadalomnak és biztos köteléke az emberi kapcsolatoknak, amelynek fontosságát elismerni, létrejöttét támogatni és társadalmi szerepét erősíteni kell".