Minden érintett felelős a West-Balkán tragédiáért egy szakértői jelentés szerint

Vágólapra másolva!
A szórakozóhely üzemeltetője, a rendezvény szervezői, a biztonsági szolgálat emberei, de még a VI. kerületi rendőrkapitányság munkatársai is hozzájárultak a West-Balkán-tragédia bekövetkeztéhez - derül ki a Hvg.hu birtokába került szakértői anyagból.
Vágólapra másolva!

Megszerezte a West-Balkán-tragédia ügyében indult nyomozásban felkért egyik személyi és vagyonvédelmi szakértő véleményét a Hvg.hu. A dokumentum azt vizsgálja, kik követtek el foglalkozási szabályszegést, és ha volt ilyen, mivel követték el. A vélemény szerint a hely üzemeltetője, a rendezvény szervezői, a biztonsági szolgálat és a rendőrség is hibázott.

A jelentés szerint a hely őrzés-védelmét ellátó R. Akciostar és a bérbeadó West Balkán Skála ügyvezetői sorozatos mulasztásokat követtek el azzal, hogy a nagy tömeget vonzó bulit olyan épületbe szervezték, amelynek állapotát a hatóságok rendszeresen kifogásolták, és amelyben ezres nagyságrendű rendezvény megtartásához nem is járultak hozzá. A jelentés szerint a karszalagok száma alapján a szervezők négyezer főt vártak a buliba, ami jelentősen veszélyeztette a vendégek biztonságos elhelyezését.

A helyszínt bérbevevő Diesel Music Kft. ügyvezetője is felelős - tették hozzá -, mivel megengedte, hogy ennyi ember bemenjen az épületbe. Ugyanakkor a bérbeadó nem tartotta kontroll alatt a beengedett vendégek számát, viselkedését. A szakvélemény készítői az R. Akciostar vezetőivel szemben azt fogalmazták meg, hogy közvetlen felügyelet alatt kellett volna tartania az eseményeket, de ha ezt nem tudta megtenni, akkor megfelelően gondoskodnia kellett volna egy vezető megbízásáról. Végül a szakemberek kijelentették, hogy a cég helyszínen jelenlévő alkalmazottjának időben le kellett volna állíttatnia a vendégek beléptetését.

A szakértői vélemény már a helyszín kapcsán is hiányosságokról számol be. A szakértők véleménye szerint a Noise Night Life rendezvény szervezői ezres nagyságú tömeg kimenekítésére nem voltak felkészülve. A rendezvénynek nem volt konkrét biztosítási terve, csak egy erre vonatkozó, elég hiányos "Őrutasítás", ám ennek nincs sem készítője, sem jóváhagyója - jegyezték meg a szakértők. Nem gyűjtöttek információt a várható tömeg létszámáról, ez azért lett volna fontos, hogy meghatározhassák a biztonsági személyzet létszámát. Nem voltak olyan kihangosító eszközök, amivel a tömeget irányítani lehetett volna. A biztonsági őröket egyébként is nehéz volt a vendégektől megkülönböztetni, mert az előírásokkal ellentétben nem volt formaruhájuk. Sőt, a rendőrség elsődleges értesítését sem a biztonsági szolgálat tette meg.

Arra sem találtak semmilyen hivatalos papírt a szakértők, hogy orvost alkalmaztak volna a szervezők, pedig ez kötelező lett volna. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a tragikus halálesetek és a rendezvény biztonságos lebonyolítását végző személyek foglalkozási szabályainak be nem tartása között ok-okozati összefüggés van. A szakértők véleménye felveti a rendőrség, konkrétan a VI. kerületi kapitányság felelősségét is, mert nem figyeltek fel arra, hogy a szórakozóhely környékén hosszú, tömött sorok állnak.

Január 15-én három fiatal lány vesztette életét a fővárosi szórakozóhelyen kialakult tumultusban, a nyomozóhatóság nyolc ember ellen terjesztett vádemelési javaslatot az ügyészség elé. Az ügyről szóló összes cikkünket megtalálja ezen az oldalon.