Előzetesben a tiszabői lakásmaffia kilenc tagja

Vágólapra másolva!
Kilenc embert helyeztek előzetes letartóztatásba az őrizetbe vételük után pénteken a szociálpolitikai támogatással épült tiszabői lakásokkal kapcsolatos csalás ügyében. A nyomozás során eddig csaknem 90 bűncselekményt derítettek fel a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A Szolnok megyei főkapitányság több rendbeli, bűnszövetségben, jelentős értékre elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 36 éves tiszabői férfi és társai ellen. Kilencüket pénteken őrizetbe vételük után előzetes letartóztatásba helyezték a szociálpolitikai támogatással épült tiszabői lakásokkal kapcsolatos csalás ügyében.

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a nyomozók eddig megállapították, hogy 2005 és 2009 között Tiszabőn otthonteremtési támogatás igénybevételével értékesítettek ingatlanokat. A vevőknek az esetek nagy részében szándékukban sem állt a támogatással megvásárolt lakóházakba beköltözni, nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel. A bűncselekmények elkövetésével az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval az adásvételi szerződésben feltüntetett érték alatt volt, sokszor annak mindössze a tizedét tette ki. A többgyermekeseket - akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra - tiszabői emberek keresték fel helyben, illetve az ország több más településén. A rászorulóknak azt ígérték, hogy elintézik a támogatást és házhoz juttatják őket. A legtöbbször azonban egyszerűen azt közölték velük, hogy mivel pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a "szocpolt", ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették maguknak.

A nyomozás során eddig csaknem 90 bűncselekményt derítettek fel a rendőrök.