Felmondja a riasztási rendszer 180 milliós szerződését a tűzoltóság

Vágólapra másolva!
Működési hibákra hivatkozva szerződést bont a tűzoltóság azzal a céggel, amellyel 180 millió forint értékben kötött szerződést riasztási rendszer kialakítására. A rendszerrel kapcsolatban a BRFK is nyomozást indított. A Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka szerint az eddig kifizetett pénzt visszaigénylik.
Vágólapra másolva!

Szerződést bont a Fővárosi Tűzoltóság a Synergon vállalattal, amelytől a tűzoltóság 180 millió forintért értékben rendelt riasztási rendszert. Ezt a Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka, Varga Ferenc a lánglovagok.hu portálon azzal indokolta, hogy a rendszer működése során súlyos hibák léptek fel, és az jelenleg sem üzemel. A parancsnok szerint a Synergon a hibákat nem tudta teljes körűen kijavítani, ezért úgy döntöttek, hogy kezdeményezik a szerződés felbontását, és visszaigénylik az eddig kifizetett összeget.

Egy januári feljelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is nyomoz a riasztási rendszer ügyében. Az új számítógépes rendszer kapcsán már korábban felmerült, hogy az nem alkalmas a feladata ellátására, ugyanis gyakran összeomlik - írta akkor a Független Hírügynökség. Emiatt nem is állították hivatalosan szolgálatba, jelenleg annak egy régebbi változatát használják a tűzoltók.

A riasztási rendszerre kiírt tendert a legdrágább, 186,5 millió forintos ajánlattal nyerte a Synergon 2009-ben. Az ERIR riasztási rendszer egy DOS-alapú számítógépes rendszer, aminek eredeti, évek óta működő változata úgy gyorsítja a tűzoltók munkáját, hogy egy segélykérés beérkezése után automatikusan kiválogatja, milyen egységeket kell indítani a helyszínre. A rendszer munka közben lehetőséget biztosít az újabb erők bevetésére szükség esetén, de például rögzíti a visszajelzések időpontjait és a segítségével utána lehet nézni, hol vannak olyan lezárások a városban, amik befolyásolhatják a tűzoltó járművek vonulását.

A Synergon leányvállalatával, a Synergon Rendszerintegrátor Kft.-vel írt alá megállapodást a BKV is tavaly októberben 6,976 milliárd forint értékben. Az uniós támogatásból megvalósuló projekt elsődleges célja a forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerek fejlesztése, modernizálása, a projekt átadásának határideje pedig 2012.