Tarlós a fővárosi távfűtés összeomlását jósolta

Vágólapra másolva!
Be fog dőlni a fővárosi távfűtés, ha átalakítják az energiaügyi támogatások rendszerét, és befagyasztják a távhő árát - jósolta Tarlós István főpolgármester egy más témában tartott csütörtök esti rendezvényen. A főpolgármester szerint a kormányzati tervek megvalósítása a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. azonnali összeomlását jelentené.
Vágólapra másolva!

Ha a jelenlegi kormányzati tervek valósulnak meg, és befagyasztják a távhődíjakat, akkor be fog dőlni a fővárosi távfűtés - mondta Tarlós István főpolgármester a Baross Gábor Társaság egy más témában tartott csütörtöki vitaestjén. Tarlós szerint a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.-nek (Főtáv)akár tízmilliárd forintos veszteséget jelenthetne, ha a kormányzati tervek szerint alakulna át a távhő árának szabályozása.

Az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága kedden megszavazta azt a módosító indítványt, amely szerint a szakminiszter évente megszabhatná a távhő hatósági árát, amelyre a Magyar Energia Hivatal augusztus 31-ig küldi meg javaslatát. A módosító indítvány rögzíti azt is, hogy a rendelet hatálybalépéséig a 2010. december 31-én alkalmazott árakat kell alkalmazni. A javaslat szerint az önkormányzati képviselő-testületek feladatai közül kikerülne a távhőszolgáltatás díjának és az ár alkalmazási feltételeinek hatósági megállapítása.

A főpolgármester első ízben nyilatkozott az energiaügyi kérdésben, amely miatt kormányzati belharc bontakozott ki az elmúlt hetekben. A vitát Lázár János fideszes frakcióvezető januári törvényjavaslata robbantotta ki, amely az erőművek támogatási rendszerének átalakításáról szólt (erről részletesen itt olvashat). Lázár javaslatára szokatlanul egy indulatos Facebook-bejegyzésben reagált Bencsik János energetikai államtitkár, aki - Tarlóshoz csütörtöki nyilatkozatához hasonlóan - azzal vágott vissza Lázárnak, hogy egy a javaslat nemcsak egy jól átgondolt megállapodást rúgna fel, de a távhőárak emelkedéséhez vezetne. A kormányzati vita - amelybe Orbán Viktor kormányfő személyesen is beszállt - kedden azzal ért véget, hogy az energetikai államtitkár és Lázár János személyesen egyeztetett egymással a köztes megoldásról.