Tarlós nem ellenzi a kormány múzeumköltöztetési tervét

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a Műcsarnok mögött épül meg az új múzeumi negyed - mondta az [origo]-nak Tarlós István főpolgármester csütörtökön, bár a politikus választási programjában még a hatodik kerületi, korábban a kormányzati negyed helyének kijelölt területet szánta erre a célra, míg a Felvonulási teret a kormány kulturális államtitkára nevezte meg helyszínként. A főpolgármester szerint a nagyobb múzeumok összeköltöztetéséről szóló elképzelés nagyon fontos, függetlenül a helyszíntől.
Vágólapra másolva!

Indokolt több fővárosi múzeum elköltöztetése és egy múzeumi negyed kialakítása, és az én programomban is szerepelt a múzeumi negyed kialakítása - mondta az [origo]-nak Tarlós István főpolgármester a Baross Gábor Társaság csütörtöki vitaestjén.. "Sokakkal ellentétben úgy gondolom, hogy nem kerül rossz helyre a múzeumi negyed" - fogalmazott.

Szőcs Géza kulturális államtitkár kedden jelentette be, hogy 3,7 milliárd forint uniós forrásból egy több épületből álló múzeumkomplexumot építenek fel a Felvonulási téren - mai nevén az '56-osok terén. Ez azonban jócskán eltér Tarlós és a fővárosi Fidesz eredeti terveitől, programjukban ugyanis az szerepelt, hogy a múzeumi negyedet a korábban a kormányzati negyed helyszínének szánt területen, azaz a hatodik kerületben, a Nyugati pályaudvar mögött építenék fel.

Bár az [origo]-nak korábban nyilatkozó fővárosi politikusok és hivatalnokok, valamint kerületi polgármesterek szavaiból az derült ki, hogy a kulturális államtitkárság nem egyeztetett széles körben a fővárossal arról, hogy a Felvonulási teret nézte ki a múzeumi negyed színhelyének, Tarlós nem bírálta Szőcsék terveit. Azzal is egyetértett, hogy a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítésének tervét elvetették, mondván, ő maga nem pártolta a földszint alá vezető üvegprizmák tervét.

Tarlós úgy fogalmazott, "valószínűleg" a Felvonulási téren épül fel a múzeumi negyed. Ezzel szemben korábban az [origo]-nak Ughy Attila fővárosi képviselő azt mondta, egyelőre egy lehetséges helyszínnek tekintik a Felvonulási teret, de továbbra is szó van más helyszínekről. (Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.)

A főpolgármester csütörtökön este, a Baross Gábor Társaság által szervezett, "Milyen legyen Budapest?" címmel rendezett vitaestjén beszélt erről az [origo]-nak. Az esten felszólalt Finta József építész is, aki szintén szóba hozta a múzeumi negyedre vonatkozó kormányzati tervet. Azt mondta, szerinte azt nem mint egy "falat, a Dózsa György úton" kellene megvalósítani, hanem "az eredeti helyén, ahová gondoltuk". Finta feltehetően a fővárosi tervekben szereplő helyszínre, a meghiúsult kormányzati negyed területére utalt. Az építész vezeti azt az építésztanácsnak elnevezett testületet, amelyet Tarlós arra kért fel, hogy alkossa meg Budapest hosszútávú, általános rendezési tervét, vagyis jelölje ki a város jövőbeli fejlesztésének irányait.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Finta József és Tarlós István a vitaesten - középen Bod Péter Ákos

A Baross Gábor Társaság rendezvényén Tarlós számos más, a fővárost érintő ügyről is beszélt, többek között a távhőárak alakítására vonatkozó kormányzati tervekről - azt mondta, azok következménye az lehet, hogy összeomlik a fővárosi távfűtés. Erről ebben a cikkben olvashat részleteket. Itt pedig megtudhatja, mi a budapesti építészek véleménye a Felvonulási térre megálmodott múzeumi negyedről.