Vágólapra másolva!
A köztévével aláírt szerződés feléért nyújtotta szolgáltatásait egy magánhírügynökségnek az Országos Meteorológiai Szolgálat a Magyar Nemzet szerint. Az állami társaság szerződései miatt vizsgálat indult.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet birtokába jutott szerződések értelmében 2011-ben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) havi 265 500 forintért, valamint további 85 ezer forintért, így összesen évi 4,2 millió forintért biztosítja a részletes előrejelzést a Független Hírügynökség számára, amely azt a szerződés szerint korlátozás nélkül felhasználhatja, illetve az RTL számára átadhatja (a Népszabadság szerint ez közel hússzoros áron történik). A Magyar Televíziónak ugyanezért tízezer forint híján nyolcmillió forintot kell fizetnie. A lap szerint ehhez hasonló szerződést kötöttek a Magyar Rádióval is.

A vidékfejlesztési miniszter februárban váltotta le az OMSZ éléről Bozó László főigazgatót, helyére a 2007-ben innen menesztett Dunkel Zoltán került (neki a 2006. augusztus 20-ai, tragikus végű tűzijáték után kellett távoznia). Illés Zoltán környezetügyi államtitkár akkor közölte, hogy az OMSZ összes szerződését átvizsgálják.

Illés Zoltán egy szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy még a tévétársaság által fizetett díj is messze alacsonyabb a reális árnál, hiszen az időjárás-jelentések környezetében eladott reklámok annak többszörösét hozták a tévé konyhájára.

Az államtitkár szerint az is megengedhetetlen, hogy a médiumokban fellépő és ott az OMSZ prognózisait elmondó meteorológusok magánemberként, saját magánvállalkozásaik nevében külön is számláznak az egyes tévéknek és rádióknak. Itt a problémát az jelenti szerinte, hogy a szakembereket éppen azért hívják meg a műsorokba, mert az OMSZ-ben dolgoznak, vagyis, ha ezért a fellépésért pénz jár valakinek, az sokkal inkább az intézmény, és nem az OMSZ tekintélyét áruba bocsátó meteorológus.