Magyar Nemzet: Az orvosira lesz a legnehezebb bejutni

Vágólapra másolva!
Az orvosnak készülőknek kettő, a leendő jogászoknak egy emelt szintű érettségi vizsga lesz kötelező 2013-tól - írja egy készülő kormányrendeletre hivatkozva a Magyar Nemzet. Az új közoktatási törvény koncepciója szerint első osztályban is lehet majd buktatni.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a héten kerül a kormány elé az a rendelettervezet, amely bizonyos szakokon már 2013-tól felvételi alapkövetelménnyé teszi az emelt szintű érettségit.

Az előterjesztés az orvosi karokon szabja meg a legszigorúbb követelményeket, aki két év múlva az állatorvosira akar jelentkezni, annak kémiából és biológiából is emelt szinten kell érettségiznie. Az általános orvos, a fogorvos és a gyógyszerészképzésre is két emelt szintű vizsga lesz kötelező. Ők a biológia mellett választhatnak, hogy fizikából vagy kémiából teszik le a másik vizsgát.

A leendő jogászok kilenc tárgyból (köztük hét idegen nyelvből) választhatják ki azt az egyet, amelyből magasabb fokú vizsgát tesznek, a jövő politológusai, újságírói, szociológusai pedig kilenc-tizenegy tárgyból választhatnak. A tervezet ugyanakkor nem ír elő egyetlen természettudományos és műszaki képzésre sem emelt szintű vizsgát, amit vélhetőleg az ágazati szakemberhiány és a még mindig kevés jelentkező indokol.

A kötelező emelt szint nem lesz feltétel annak, aki 2005 előtt érettségizett és már rendelkezik felsőfokú végzettséggel, de ha többletpontot szeretne, lehetősége van vizsgázni. A tervezet szerint a magasabb szintű vizsgák mintegy 2 milliárd forintos többletköltséggel járnak.

Elsőben is lehetne buktatni

Ingyenes tehetséggondozó oktatással és a lakóhelyükön is igénybe vehető kollégiumi ellátással segítené a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai felzárkóztatását az új közoktatási törvény koncepciójának átdolgozott változata.

A Magyar Nemzet birtokába került, jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt álló változat szerint első osztályban is lehet majd buktatni, a szakközépiskolákban pedig két érettségi tárgyat szakmai vizsgákkal kell majd kiváltani.