Funkciót válthatnak egyes kórházak az egészségügyi államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Minden kórházbezárással kapcsolatos híresztelés rémhír - jelentette ki az egészségügyi államtitkár Szegeden. Szócska Miklós úgy fogalmazott, "gyógyhely nem szűnik meg, de funkciót válthat".
Vágólapra másolva!

Az új modell kidolgozásához, hogy pontosan meghatározható legyen egy-egy intézmény helye a nagytérségi ellátórendszerben, még néhány hónapnyi munkára szükség van - fogalmazott Szócska Miklós Szegeden az egyes kórházak jövőjét firtató kérdésekre válaszolva. Az egészségügyi államtitkár kijelentette, hogy minden kórházbezárással kapcsolatos híresztelés rémhír. Szócska Miklós azt mondta, hogy "gyógyhely nem szűnik meg, de funkciót válthat".

"Nincs annyi pénzünk, hogy az ellátás minden szintjét egy megyében biztosítani tudjuk, nincs annyi beteg egy megyében, hogy arra érdemes legyen fenntartani egy csúcsellátást, nincs arra pénzünk, hogy mindenhova minden diagnosztikai eszközt megvegyünk, de egy nagytérségben elő kell állnia egy olyan fenntartható rendszernek, ahol ez elérhető" - mondta. A struktúra átalakításával párhuzamosan zajlik a finanszírozási rendszer újragondolása. "A célunk, hogy a hatékony ellátást finanszírozzuk, ne a totemet" - fogalmazott.

"Nem lesz mindenkinek kedvére az a megoldás, ami létrejön, de abban biztos lehet mindenki, hogy részrehajlás nélkül, az ellátás érdekében történnek az átalakítások" - hangsúlyozta Szócska Miklós. A politikus országjáró körútjának gyulai állomásán azt mondta, hogy májusra megszülethetnek a jogszabálytervezetek a struktúra átalakításához. Az államtitkár közölte, hogy a kórházakat nem fúzióra, hanem az integrációra kívánják ösztönözni. Mint mondta, ez mindenekelőtt klinikai, gazdasági és műszaki együttműködést jelent.