Munka nélkül tengődik az irodájában több száz állami dolgozó

megszűnik az ITD Hungary (ITDH), befektetésösztönzés
Vágólapra másolva!
Saját bevallásuk szerint internetezéssel múlatják az időt egy állami szervezet dolgozói, akik az [origo] információi szerint tennivaló nélkül maradtak munkahelyük átszervezése miatt. A több mint kétszáz munkatárs egyike szerint "másfél hónapja csak semmittevőként ülünk itt". A külgazdasági kapcsolatokkal foglalkozó, egykori ITD Hungaryról van szó, amelyet a kormány különálló cégből egy állami hivatallá akar átszervezni.
Vágólapra másolva!

"A hivatal létrehozása további lépés azon az úton, amely megszünteti , hogy állami közfeladatokat gazdasági társaságok lássanak el. Az átalakítással a minisztérium célja az is, hogy a feladatok összehangolásán keresztül a költségvetés számára megtakarítást érjen el, a gazdaságosabb és hatékonyabb közigazgatás érdekében ezért az új hivatal átláthatóbb, kisebb és ezáltal költséghatékonyabb szervezetként működik majd tovább." - ilyen érvekkel magyarázta október utolsó napjaiban a nemzetgazdasági tárca hivatalos közleménye, hogy január elsejétől Nemzeti Külgazdasági Hivatal néven kormányhivatallá alakítják a kereskedelemfejlesztéssel illetve export- és befektetés-ösztönzéssel foglalkozó ITD Hungary-t.

Az addig részvénytársasági formában működő szervezet korábbi tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a nemzeti fejlesztési minisztérium volt, a felügyeleti jogok az ITD jogutód nélküli megszűnésével és az új szervezet megalakulásával, január 1-jével hivatalosan Matolcsy György tárcájához kerültek. A hivatalból származó információink szerint a váltás azonban csak papíron történt meg: a január 1-je óta eltelt másfél hónapban az ITD már nem, az NKH pedig még nem végzett semmilyen tevékenységet, miközben a jogelőd dolgozói továbbra is bejárnak az Andrássy úti székházba és felveszik fizetésüket. A visszás helyzetre egy névtelen levélíró hívta fel a figyelmet, de állításait az [origo]-nak az ITD két munkatársa is megerősítette. Mindketten azzal a feltétellel beszéltek a belső ügyekről, ha nem közöljük a nevüket..

Több mint kétszáz szakember "hever parlagon"

"Nagyon szeretnénk már dolgozni, de egyelőre ehhez sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nincsenek meg. Élénkítenénk mi az exportot és ösztönöznénk a befektetőket, ahogy eddig is, de másfél hónapja csak semmittevőként ülünk itt mind a 230-an" - fakadt ki az [origo]-nak az általa csak "fantomszervezetként" említett ITD egyik középvezetői beosztású szakembere. A névtelenséget kérő dolgozó szerint a cégnél több mint 50 vállalkozás- és exportfejlesztéssel, 50 befektetés-ösztönzéssel, és további több tucat projektmenedzseléssel, marketinggel, illetve informatikával foglalkozó kolléga "hever parlagon".

"Itt vannak az emberek, itt vannak az eszközök, a kiadványok és a tudás egyszerre, csak éppen szervezet nincs, amelynek a nevében eljárhatnánk" - tette hozzá a férfi, aki úgy tudja, a patthelyzet oka az, hogy a fejlesztési tárca, mint a szervezet korábbi tulajdonosa, egyszerűen nem számolta fel az intézményt és az átadás-átvételt sem bonyolította le a feladatait továbbvivő hivatallal, sem az adatokat, iratokat és eszközöket, sem a feladatokat, sem a dolgozókat érintően.

Az NKH létrehozásáról szóló novemberi kormányrendelet december 31-i határidőt szabott a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy "gondoskodjon az ITD Hungary Nonprofit Zrt. megszüntetéséről és vagyonelemeinek, illetve munkavállalóinak a Nemzeti Külgazdasági Hivatal részére történő átadásáról", az [origo]-t tájékoztató dolgozók szerint mindebből azonban mostanáig annyi történt, hogy a 230-ból 150 munkatársnak küldött a tárca egy levelet és egy aláírandó szándéknyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy kész átvenni őket.

Hogy mi alapján választották ki pont azt a 150 dolgozót, és hogy mi lesz a többiekkel, arról informátorunk szerint a házon belül senki nem tud semmit. Az ajánlatot kapók állítása szerint mindenestre egyelőre nem tülekednek a lehetőségért: a köztisztviselői bértábla alapján fizetett kormánytisztviselőként ugyanis a mostaninál jóval - esetenként 150-200 ezer forinttal - kevesebbet keresnének. A dolog pikantériája ráadásul, hogy az ITD-hez felvettek szerződésébe, az állami érdekekre hivatkozva annak idején beleírták, hogy semmilyen adatot nem vihetnek magukkal és semmilyen ITD-s munkájukkal szerzett információt nem használhatnak fel a következő munkahelyükön, márpedig hiába végeznék a külgazdasági hivatalnál ugyanazt a munkát a későbbiekben, mivel a szervezet nem jogutódja az ITD-nek, megszegnék korábbi vállalásukat.

"Akkor sem történne semmi, ha nem járnék be"

"Beszélgetünk, internetezünk, de mostanában leginkább állást keresünk." - válaszolták a megkérdezettek arra a kérdésünkre, hogy munka helyett mégis mivel töltik a munkaidejüket. Állításuk szerint főnökeik is ugyanezt teszik, de egyikük úgy sejti, akkor sem szólna senki, ha nem járnának be. "Én azért bejárok, nincs pofám hozzá, hogy otthon heverészésért vegyem fel a fizetésemet"- tette hozzá egyikük.

A dolgozó elmondása szerint "néha látni bent egy-két fejest az MFB-től", de a munkatársakat mindeddig senki nem tájékoztatta semmiről, ehelyett csak különböző szóbeszédek keringenek, miszerint mind a nemzetgazdasági miniszternek, mint a külgazdaságért felelős, most az uniós elnökségi feladatokkal is megbízott Becsey Zsolt államtitkárnak "fontosabb dolga van" a két szervezet közötti ex-lex állapot rendezésénél.

Az átalakult befektetés-ösztönzési centrum létezésének egyelőre az interneten sincsen semmi nyoma: saját weblapja nincs, az ITD honlapján pedig mindössze az októberi kormányrendeletre utaló figyelmeztetés olvasható. A téjékoztatási szervezet megszűnik, utódja, a nemzeti Külgazdasági Hivatal pedig hamarosan önálló honlappal jelentkezik, amelynek elkészültéig türelmet kérnek a partnerektől.

"Nagy történések" a vidéki irodáknál sincsenek

A budapesti központéhoz hasonló a bizonytalanság egyébként az ITD megyeszékhelyeken működő, illetve regionális irodáinál is: a csaknem tucatnyi telefonon megkeresett képviseleten egyvalamiben fogalmaztak egyértelműen és egybehangzóan, hogy a külgazdasági hivatal elnökétől érkezett utasítás szerint január 1-je óta végzett tevékenységükről újságíróknak nem adhatnak semmilyen felvilágosítást. "Szigorúan megtiltották, hogy ilyen kérdésekre válaszoljunk" - mondta az [origo]-nak például az egyik dunántúli képviselet vezetője, amikor arról kérdeztük, hogy hátráltatja vagy akadályozza-e a rendezetlen jogi helyzet a munkájukat. "Csak annyit mondok: hasonló a helyzet, mint Budapesten." - tette hozzá később mégis tömören.

"Nagy történések nincsenek" - erősítette meg egy másik vidéki iroda - szintén neve elhallgatását kérve - vezetője is, aki szerint sem az ITD hivatalos megszűnése előtt, sem azóta nem kaptak semmiféle tájékoztatást, még arról sem, hogy megmarad-e egyáltalán a vidéki irodahálózat és szükség lesz-e a munkájukra a későbbiekben. A külgazdasági hivatal Magyar Közlönyben megjelent, szervezeti és működési szabályzata arra utal egyébként, hogy nem: a Matolcsy György által január végén jóváhagyott dokumentum ugyanis a 18 jelenlegi, megyeszékhelyeken működő képviselet helyett már csak hat regionális irodát sorol fel az intézmény belföldi hálózataként, vagyis a jövőben, feltehetően csak az itt említett néhány iroda - a győri, a szegedi, a debreceni, a miskolci, pécsi és a székesfehérvári kirendeltség - maradna fent.

A hálózat, illetve a hivatal jövőjével és munkájával kapcsolatban megkerestük természetesen az új szervezet elnökét is, Dobos Erzsébet azonban nem válaszolt megkeresésünkre. Noha az ITD eszközeinek átadását, a már említett kormányrendelet szerint egyértelműen a nemzeti fejlesztési miniszternek kellett volna december végéig levezényelnie, Fellegi Tamás tárcájának sajtóosztályán azzal hárították el megkeresésünket, hogy az ügyben a nemzetgazdasági minisztérium kommunikál. A tárcát szerda reggel kerestük meg, egyelőre nem reagáltak kérdéseinkre.

Az ITD még helyén lévő vezérigazgatóját szintén nem sikerült elérni. Denéné Tóth Marianna helyett a szervezet sajtófőnöke, Őri András válaszolt kérdéseinkre, aki arra azonban részben kitérő választ adott, hogy a szervezet dolgozói valóban munka nélkül veszik-e fel fizetésüket. "Mindenki végzi a maga munkáját!" - írta válaszában a sajtófőnök, aki azt ugyanakkor elismerte, hogy "a hivatal feladatkörébe tartozó ügyekben érdemi intézkedéseket, az érvényben lévő jogszabály szerint már nem tehet az ITD". A szervezet azonban ennek ellenére "szakmai elvárások mentén továbbra is objektív tájékoztatást nyújt a társaságot megkereső partnereknek, az érdemi intézkedést igénylő halaszthatatlan témákban pedig a hivatal vezetőjével egyeztetve születnek meg a döntések" - tette hozzá. Az elakadt átadás-átvétel várható lezárását firtató kérdésünkre a sajtófőnök annyit írt, hogy az "folyamatban van".