Jogsértő a melegfelvonulás megtiltása az Amnesty International szerint

melegfelvonulás, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatával vonultak 2010-ben
Vágólapra másolva!
Sérti a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek gyülekezési jogát, hogy a rendőrség nem engedélyezte a melegfelvonulást - közölte az Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet ezért felszólította a rendőrséget, hogy vonja vissza korábbi, tiltó határozatát.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön levélben szólította fel a magyar hatóságokat, hogy vonják vissza a melegfelvonulást megtiltó rendőrségi határozatot. A tiltás "sérti a szabad véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való jogokat, valamint a diszkriminációmentesség elvét, amelyek több, Magyarország által is ratifikált nemzetközi emberi jogi egyezményben is rögzítve vannak" - olvasható a szervezet közleményében.

A közlekedés akadályozására hivatkozó rendőrségi döntés az Amnesty International szerint aránytalan és megalapozatlan, amely nem veszi figyelembe a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogait.

Ahogy korábban a felvonulás szervezői, a szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a Méltóság menete névre keresztelt eseményt tavaly szeptemberben egyszer már tudomásul vette a rendőrség, majd mikor a szervezők az útvonal meghosszabbítását szerették volna elérni a Kossuth térig, a rendőrség az egész felvonulás megtiltásával válaszolt. Az Amnesty International szerint a Parlament "vitathatatlan szimbolikus jelentőséggel bír" annak fényében, hogy a felvonulás milyen kérdésekre szeretné felhívni a figyelmet.

Hétfőn derült ki, hogy a rendőrség nem engedélyezte a június 18-ra tervezett melegfelvonulást. A rendőrség utána azt közölte, hogy nem betiltották, hanem a módosított útvonalra tervezett felvonulást nem engedélyezték, erről bővebben itt olvashat.