Kitör a parlamentből a keményebb arcát felvevő Jobbik

Vágólapra másolva!
Elégedetlenkedő beszélgetések folytak az utóbbi hónapokban a Jobbik vezetőségében a párt helyzetéről, és arra jutottak, hogy változtatni kell a stratégiájukon. Az a tervük, hogy a parlamenti munka mellett több időt töltenek lakossági fórumokon, már visszahozták a tavalyi kampányban bevált témákat, és a változás jele az is, hogy Vona Gábor elővette gárdista mellényét.
Vágólapra másolva!

"Úgy döntöttünk, hogy nem finomkodhatunk a továbbiakban, és ugyanazt a vonalat kell folytatni, amit elkezdtünk" - magyarázta az [origo]-nak Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén miért viselte a betiltott Magyar Gárda mellényét. A hétfői ülésen Vona kemény szavakat használt a cigányságra, azt mondta, "túl sok cigány gyerek születik", és problémának tartja a cigányok "indokolatlan népszaporulatát".

Vona eddig egyszer, az új parlament alakuló, május 14-ei ülésén vette fel a betiltott Magyar Gárda mellényét a parlamentben, de akkor csak az eskü ideje alatt vette le a mellényt eltakaró zakóját, a hétfői ülésen azonban végig látható volt a mellény. Mostani akciója előtt egy február 3-ai laki tüntetésen jelentette be Vona a gárdista egyenruha egyik jellegzetes darabjának viselését. A Jobbik azért tüntetett a borsodi településen, mert szerintük cigány gyerekek öltek meg egy 81 éves, Jobbik-szimpatizáns nőt. Az [origo]-nak nyilatkozó jobbikos képviselők azt mondták, Vona azért ígérte meg a mellény viselését, mert szerinte a közbiztonság semmit sem javult a Fidesz hatalomra kerülése óta, és erre akarta felhívni a figyelmet.

Bár a jobbikos politikusok azt állítják, hogy a kormány tevékenységével való elégedetlenségük miatt döntöttek a bekeményítés mellett, ennek vélhetőleg köze van a párt támogatottságának zsugorodásához is. A parlamenti választási kampányban még harcias hangot megütő Jobbik az áprilisi első fordulóban 16,7 százalékos eredményt el, de azóta csökkent a tábora a közvélemény-kutatások szerint. A Tárki szerint a választás óta eltelt időszakban szeptemberben volt a legalacsonyabb a párt támogatottsága, azóta némi növekedés figyelhető meg. Májusban a teljes lakosság 9 százaléka szavazott volna a Jobbikra, és ez az arány szeptemberre 5 százalékosra csökkent, az elmúlt háromban pedig egyaránt 6 százalékos volt a támogatottsága.

A mozgalmi jelleg

Sneider Tamás alelnök azt mondta, hogy a téli szünetben az elnökségben többször beszélgettek arról, hogy változtatni kell a koncepciójukon. Az új koncepció lényege szerinte az, hogy retorikailag keményebben fogják támadni a kormányt, és a Jobbik mozgalmi jellege jobban ki fog domborodni.

"A parlamenti munka miatt eléggé beszorultunk a négy fal közé, és a mi választóink különösen igénylik az aktív kapcsolattartást" - mondta az [origo]-nak Hegedűs Tamás jobbikos képviselő arról, hogy az új koncepció értelmében milyen változás várható a párt politikájában. Azt mondta, a választás után elhatározták, hogy valamennyi jobbikos képviselő minden ülésen bent lesz, de szerinte ésszerűbb beosztást kell csinálniuk, hogy több idejük legyen a választóikkal való kapcsolattartásra. "A parlamenti munka sok energiát és munkát vont el attól, amiben a Jobbik igazán erős: a fizikai jelenléttől az országban" - jelentette ki Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő.

Murányi szerint a választás után még úgy döntöttek, hogy konstruktív ellenzéki szerepet akarnak betölteni, de "most úgy látjuk, hogy ez kevés". Hozzátette, hogy a téli szünet alatt többen is felvetették ezt a párton belül, és megegyeztek abban is, hogy szeretnének radikálisok maradni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Visszatérő témák

Az elmúlt hetek alapján úgy tűnik, hogy az irány a romakérdésnek és a közbiztonságnak a hangsúlyozása lesz, amelyek a Jobbik tavalyi választási kampányának is húzótémái voltak. Visszatértek azok a fordulatok is, amelyek a Fideszt és az MSZP-t mossák össze. A Jobbik a január 29-én tartott évadnyitó rendezvényén Vona hevesen bírálta a Fideszt, és azt mondta, hogy "ami most zajlik, az a magyar rendszerváltás második elsikkasztása". Vona kijelentette, hogy "csak a kábítószer változott, Gyurcsány kemény drogokat használt, Orbán könnyű drogokkal, hallucinogénekkel kábítja az országot".

A téli szünetben Vona Gábor körbeutazta az országot, és számos alapszervezetet meglátogatott. Murányi szerint ennek az volt az oka, hogy "lenyugtassa a kedélyeket", mert több alapszervezetnél is konfliktusok voltak. Murányi szerint ez arra vezethető vissza, hogy az elmúlt év két választása kimerítette a tagokat, és sokan feszültek voltak.

Sneider Tamás szerint az utóbbi hetekben már érezhető a változás, és megnőtt az érdeklődés a Jobbik iránt. "A nyári, őszi lakossági fórumainkra viszonylag kevesen jöttek el, nem volt rájuk igény, de ez mostanra megváltozott, sokkal többen jönnek, a naptáram két hónapra be van telve" - mondta a képviselő, aki szerint abban is megmutatkozik a kormánnyal szembeni fokozottabb elégedetlenség, hogy Heves megyében az elmúlt két hétben két alapszervezetet is alapítottak, holott a választás óta eddig egy ilyenre sem volt példa.