Ügyészség vizsgálja a Külügy sikerdíjas amerikai szerződését

Horváthné Fekszi Márta, a moszvai kereskedelmi képviselet és New York-i magyar konzulátussal kapcsolatos ügyletek egyi gyanusítottja
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el az ügyészség a Külügyminisztérium egyik korábbi, a New York-i magyar konzulátussal kapcsolatos ügylete miatt. A hatóság szerint Fekszi Márta volt külügyi államtitkár és Faller Jenő szakállamtitkár egy olyan megállapodást írt alá egy floridai adótanácsadó céggel, amely közel 50 százalékos sikerdíjazásról szólt - írja a szerdai Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a Legfőbb Ügyészség hétfőn amiatt a szerződés miatt, amelyet Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkár, illetve Faller Jenő szakállamtitkár írt alá még 2009-ben egy floridai adótanácsadó céggel - értesült a Magyar Nemzet. Az információt Skoda Gabriella, a főügyészség szóvivője megerősítette a lapnak.

Az ötvenszázalékos sikerdíjazásról szóló megállapodást Magyarország New York-i főkonzulátusa és a magyar ENSZ-misszió nem diplomáciai létesítményei után fizetendő 121 millió dollárnyi helyi járulék lealkudására kötötte a magyar állam az H. Elliott Green & Associates nevű floridai társasággal. Nyolcvannyolcmillió dollárt el is engedtek, csakhogy a megállapodás után alig pár nappal Hillary Clinton külügyminiszter bejelentette, egyébként is törölnék a tartozást.

A magyar állam erre hivatkozva nem fizetett a floridai cégnek, amely viszont 44 millió dollárt, azaz körülbelül nyolcmilliárd forintot követel, és pert indított Magyarország ellen. Pedig egy külön megállapodás révén a magyar állam már így is több tízezer dollárt utalt át a floridai cégnek.

"Nagy volt a nyomás"

Ebben az ügyben már 2009 szeptemberében meghallgatta a külügyi bizottság Fekszi Mártát, aki azt mondta, hogy "nagy volt rajta a nyomás". Az ügyben Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára tett büntetőfeljelentést hűtlen kezelés gyanújával. Beadványát a Fővárosi Főügyészség elutasította. Bába panasszal élt e döntés ellen, végül annak hétfőn az ügyészség helyt adott, és nyomozást rendelt el.

Az üggyel az Index foglalkozott korábban a részletesen. A lap 2009 augusztusában számolt be arról, hogy egy floridai könyvelő cég hiába alkudott le nyolcvannyolcmillió dollárt New York városánál a magyar diplomaták tizennyolc éve halmozódó ingatlanadójából, néhány nap múlva az USA elengedte az egész tartozást.

Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-ban történt értékesítésével összefüggésben is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség (erről bővebben itt olvashat).