Vágólapra másolva!
Támogatja az országgyűlés gazdasági bizottsága, hogy módosítást követően hatósági áras legyen a távhőszolgáltatás. A rendelet elfogadásáig a múlt év végi árak maradnának érvényben.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága megszavazta azt a módosító indítványt, amely szerint a szakminiszter évente megszabhatná a távhő hatósági árát, amelyre a Magyar Energia Hivatal (MEH) augusztus 31-ig küldi meg a javaslatát. A bizottság 26 igen szavazattal döntött arról, hogy módosító indítványt nyújt be az energetikai tárgyú törvényekhez. Ebben a testület azt kezdeményezi, hogy távhőszolgáltatónak értékesített hőenergia díját, valamint a lakossági távhőszolgáltatás (fűtés és használati melegvíz) díját a miniszter rendeletben állapíthassa meg.

A javaslat szerint a díj megállapítását a táhvőszolgáltató kezdeményezi a MEH-nél, a kezdeményezést a hivatal megvizsgálja és augusztus 31-ig a javaslatát megküldi a nemzeti fejlesztési miniszternek. A módosító indítvány rögzíti azt is, hogy a rendelet hatálybalépéséig a 2010. december 31-én alkalmazott árakat kell alkalmazni.

A módosító indítványról a bizottság ülésén a kormány képviselője azt mondta: a javaslat célja, hogy a hőszolgáltatási árak esetében a piacon egységes szabályozás, ár alakulhasson ki. A vitában az MSZP-s Kovács Tibor úgy vélekedett, jó lenne, ha a távhő árával kapcsolatos probléma ilyen egyszerűen megoldható lenne, bár az indítvány támogatható.

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke azt mondta: "ravaszul", több tényezőre felépített piac működik Magyarországon, amelyben benne van a fogyasztók által fizetett távhődíj, az önkormányzatokkal ápolt szerződéses viszony, és egy bújtatott állami támogatás a kapcsolt energián (kat) keresztül. Ezek együttesen eredményezik a távhőszolgáltatók nyereségét - fejtette ki. Elismerte, hogy a kivitelezés komoly felelősséget jelent, és a MEH-re komoly feladatokat, komoly tárgyalásokat ró majd. Volner János (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet: túl gyorsan készült el a javaslat, hiszen még nem tudni, hogy a kat-rendszerrel mit tesz a kormány.