Támogatói szerint Hagyó súlyosan lebetegedett a zárkában

Hagyó Miklós, az MSZP XII. kerületi szervezetének elnöke, korábbi szocialista főpolgármester-helyettes megérkezik a párt irodájába egy megbeszélésre
Vágólapra másolva!
Ismeretlenek közzétették az interneten azokat a dokumentumokat, amelyek Hagyó Miklós korábbi MSZP-s politikus előzetes letartóztatásával kapcsolatban születtek. Az iratokkal a politikus védői azt akarják bizonyítani, hogy Hagyó fogva tartása nem indokolható, mert se szökni nem akar, sem a BKV-ügyben folyó nyomozást nem akarja befolyásolni. A dokumentumokat közlő honlap szerint a börtönben súlyosan lebetegedő Hagyó ügyében a bíróság nem adott érdemi válaszokat az ügyvédek kifogásaira.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozták az interneten a Hagyó Miklós korábbi budapesti főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatásáról szóló hivatalos iratokat. A napokban ismeretlenek által indított (az oldalról elsőként beszámoló Index szerint kedd óta működő) hagyomiklos.com oldal készítői az iratokkal azt akarják bizonyítani, hogy az MSZP korábbi képviselőjének előzetes letartóztatása nem indokolt. Az oldalon közölt iratok szerint Hagyó ügyvédje hiába kérte többször is, hogy engedjék ki védencét az előzetesből, a kérést a bíróság "érdemi indoklás nélkül" elutasította.

Hagyó Miklós a gyanú szerint főpolgármester-helyettesként utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek arra, hogy a közlekedési cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek. A politikust augusztus végén zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban arra utasította a BKV vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot. A politikust mentelmi jogának lejárta után, tavaly május 14-én gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették, május 26-án pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

Az előzetes letartóztatás meghosszabbítását legutóbb a múlt héten javasolta az ügyészség, mert az február 17-én lejár. Az ellene folyó nyomozást januárban májusig hosszabbította meg a Legfőbb Ügyészség, az előzetes meghosszabbítását pedig azért kérték, mert az ügyészség szerint fenn áll a veszélye, hogy Hagyó elszökik, elrejtőzik, vagy megpróbálja meghiúsítani a büntetőeljárást.

Vitatják az indokokat

A hagyomiklos.com szerint Hagyó ügyvédje, Kádár András az eljárás kezdete óta teljesen eredménytelenül ismételgeti az előzetes letartóztatás ellen szóló érveit. Az ügyvéd arról próbálja meggyőzni a bíróságot, hogy ha Hagyó szökni akart volna, azt letartóztatása előtt is megtehette volna, amikor képviselői mentelmi joga miatt senki nem állhatta volna útját. Ezzel szemben a politikus őrizetbe vétele előtt három nappal maga vette fel a kapcsolatot a rendőrséggel, és jelezte, hogy hajlandó vallomást tenni. Ennek ellenére, a honlap szerint legalább 10 bírósági döntés született már Hagyó előzetes letartóztatásáról, anélkül, hogy ezeket az érveket bármelyik bírósági dokumentum megemlítené.

A szökés veszélyét, a honlap szerint a bíróság egy közelebbről meg nem nevezett, rejtélyes bizonyítékra hivatkozva tekinti bizonyítottnak, ezt a bizonyítékot azonban a védőügyvédnek nem mutatták meg. A védelem úgy gondolja, hogy ez a magyar jogszabályok és a strasbourgi bíróság gyakorlata szerint sem elfogadható: utóbbi kifejezetten kimondja, hogy a fogvatartás alapjául szolgáló bizonyítékokat a védelemmel meg kell ismertetni - írják az oldalon. Ennek ellenére, az oldalon közzétett iratok szerint Kádár Andrásnak a rejtélyes bizonyíték eltitkolásáért tett panaszára 7 hónapja nem érkezett válasz.

Az ügyvéd a honlap szerint elfogadhatatlannak tartja azokat az érveket is, amelyek a nyomozás meghiúsításának veszélyével indokolják Hagyó előzetesben tartását. Itt Kádár azzal érvel, hogy semmilyen adat nem merült fel, amely alapján feltételezhető lenne, hogy Hagyó megpróbálta volna meghiúsítani a nyomozást, az ügy érintettjei pedig valószínűleg nem félnek tőle, mert már akkor is vádló nyilatkozatokat tettek ellene, amikor Hagyó "hatalmának teljében volt". A honlap szerint a védelem ezekre az érvekre sem kapott érdemi választ, ezért a politikus ügyvédje "úgy látja, mintha a falnak beszélne".

Hagyó lefogyott és lebetegedett

Hagyó kiengedésére a honlap harmadik érvként a politikus romló egészségi állapotát hozza fel, ami miatt védője legalábbis házi őrizetet tart szükségesnek. A védelem már az előzetes letartóztatás elrendelése kapcsán jelezte, Hagyó Miklós több súlyos, krónikus betegségben szenved, a bíróság azonban azzal érvelt, hogy "egészségügyi panaszai megfelelően kezelhetők a büntetés-végrehajtás keretei között".

Az ügyvéd szerint Hagyó a börtönben 40 kilót fogyott, vagyis eredeti testsúlyának több mint harmadát elvesztette. Ezen kívül asztmája is jelentősen romlott, a korábban nyugalmi állapotban lévő krónikus középfülgyulladása pedig olyan mértékben lobbant fel, hogy a közeljövőben több fülészeti műtétet kell majd végrehajtani rajta. A honlap mindezen adatok, és az őket igazoló dokumentumok alapján azt írja, hogy Hagyó fogva tartása "a Magyar Köztársaság alkotmányos jogszabályai alapján megindokolhatatlan".

(A Hagyó Miklós ellen folyó eljárásról az összes cikket megtalálja itt.)