Újjáalakult az Országos Roma Önkormányzat

Vágólapra másolva!
Új névről, új szervezeti és működési szabályzatról döntött az Országos Cigány Önkormányzat közgyűlése szombati ülésén Kaposváron. A szervezet neve ezentúl Országos Roma Önkormányzat, vezetője Farkas Flórián lesz.
Vágólapra másolva!

Az Országos Cigány Önkormányzat új neve, az Országos Roma Önkormányzat alkalmazkodik az Európai Unió szóhasználatához - mondta a testület elnöke, Farkas Flórián, miután a szervezet szombati kaposvári ülésén új névről, valamint új szervezeti és működési szabályzatról döntött. A politikus, aki 1995 és 2002 között, két cikluson át már vezette az országos önkormányzatot, hangsúlyozta: az új alapszabály a korábbinál átláthatóbb, mindenki számára világos útmutató, amely illeszkedik a hatályos törvényekhez. Hozzátette: elfogadásával minden előzetes döntés hatályát vesztette.

A közgyűlésen elfogadott határozatok sorából az ORÖ elnöke kiemelte az alkalmazottak létszámának csökkentését, továbbá azt, hogy valamennyi intézményvezetőjüket visszahívták. Közölte: miután tájékoztatta a tagságot, a közgyűlés jóváhagyta, megerősítette azt az ismeretlen tettes elleni büntetőfeljelentést, amelyet az Országos Cigány Önkormányzat hivatalának átadás-átvétele kapcsán tett. A feljelentésről Farkas Flórián még pénteken Budapesten tájékoztatta az újságírókat, és azzal indokolta, hogy eddig 113,2 millió hiányt tártak fel, és az előző vezetés sok tízmillió forintnyi értéket, hivatalos dokumentumokat hanyagul kezelt.

Kolompár Orbán, aki az OCÖ-nek előzőleg nyolc évig elnöke volt, a jelenlegi országos testületben pedig a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) frakcióvezetője, a kaposvári közgyűlés után újságíróknak hangsúlyozta: a roma önkormányzatnak egységesen, pártérdekektől függetlenül kell a romák érdekeit képviselnie, ezért komolyan gondolja az együttműködést a Lungo Drommal. A politikus nem kívánt reagálni Farkas Flórián pénteki feljelentésére. Jelezte: a hét elején sajtótájékoztatón ad választ.

Az 53 delegáltból álló ORÖ közgyűlésén az MCF által delegált 16 képviselő közül hatan jelezték, hogy szeretnének csatlakozni a 37 tagú Lungo Drom frakcióhoz.