Orbán beszédével kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés hétfői ülése. Orbán Viktor a várakozások szerint részleteket is elárul a kormány gazdaságpolitikai reformcsomagjáról. A hétfői ülésen akár el is fogadhatják a tűzvédelmi törvény diszkótragédia után kezdeményezett módosítását, de napirendre kerül a monetáris tanács tagjainak megválasztásáról szóló szabályok megváltoztatása is.
Vágólapra másolva!

Napirend előtt felszólal és várhatóan a gazdasági csomagról is beszél majd a miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. Erről egyelőre csak annyit lehet biztosan tudni, hogy a kormány 250 milliárd forintos stabilitási alap létrehozásáról döntött; az alap legnagyobb részét az a 187 milliárd forint teszi ki, amelyet a kormány irányítása alá tartozó szervezeteknél, mindenekelőtt a minisztériumoknál zároltak. A további változások a nyugdíjrendszert, a szociális segélyezést, a gyógyszerártámogatást, a közösségi közlekedést, illetve az önkormányzati törvényt érintik (erről bővebben itt olvashat)

A napirend elfogadása után a képviselők döntenek az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága által decemberben beterjesztett határozati javaslat általános vitájának időkeretéről. Ha elfogadják az előterjesztést, a vita keddtől péntekig 30 órán át tarthat. A Jobbik már jelezte részvételét a vitában, ugyanakkor az MSZP a jelenlegi feltételek mellett nem vesz részt az alkotmányozásban, a részvételéhez feltételeket támasztó LMP pedig kedden ismerteti részletes álláspontját.

Az előzetes napirend szerint hétfőn három indítvány általános vitája is megkezdődik. A tűzvédelmi törvény módosítását Pintér Sándor belügyminiszter javasolta az után, hogy a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédiában három fiatal lány életét vesztette. A tervezet alapján az épületekben a meghatározottnál nagyobb mértékű változásokat okozó tevékenységet kötelező lenne 15 nappal korábban a tűzvédelmi hatóságnál bejelenteni, a tűzvédelmi bírság meg nem fizetésére pedig köztartozásnak minősülő késedelmi pótlékot vezetnének be. Ha a javaslathoz nem érkezik módosító indítvány, azt akár már ma elfogadhatják.

Megkezdődik a jegybanktörvény, folytatódik az energetikai törvények vitája

Hozzálát a parlament a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításának vitájához is. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt indítványozza, hogy a monetáris tanács tagjait - a jegybank elnöke és alelnökei kivételével - a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az országgyűlés válassza meg. A négy "külsős" tag közül a hatályos szabályok alapján kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhet; a jelenlegi tagok megbízatása márciusban jár le.

Ugyancsak lefolytatja az országgyűlés Selmeczi Gabriella javaslatának általános vitáját. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő korábbi magánnyugdíjpénztári tagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak.

Folytatódik az energetikai tárgyú törvények módosításának vitája. Ennek érdekessége, hogy a kormány javaslatához Bencsik János energiaügyi államtitkár egymaga húsznál több módosító indítványt adott be. Vitát okozott a kormánypárton belül, hogy Lázár János frakcióvezető módosító javaslatával azt kezdeményezte: a biomasszából termelt villamos energiára is terjesszék ki a kötelező átvételi rendszert, amit Bencsik János szakmailag és politikailag vállalhatatlannak nevezett (a vitáról bővebben itt olvashat).

Mentelmi jogról és bizottsági elnökökről is döntenek

A tavaszi ülésszak első napján képviselői esküt tesz a fideszes Szalay Péter, aki a mandátumáról lemondó Tarlós István főpolgármester helyét foglalja el, ezzel ismét teljessé válik a parlament létszáma.

Az előzetes napirend szerint hétfőn - az interpellációk, a kérdések és az azonnali kérdések után - több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is dönt, majd három fideszes képviselő mentelmi jogáról határoz az Országgyűlés (a mentelmi bizottság mindhárom esetben a mentelmi jog fenntartását javasolja). Ezután - a jelöléstől függően - bizottsági tagcserék következhetnek, miután a Fidesz-KDNP-frakciószövetség múlt heti tanácskozásán abban állapodtak meg, hogy az önkormányzati bizottságot - a Veszprém Megyei Kormányhivatal élére kinevezett Kovács Zoltán helyett - Láng Zsolt, az egészségügyit pedig az OECD-nagykövetté jelölt Mikola István helyett az ugyancsak fideszes Kovács József vezesse.