Lázár János tudott a kocsijára szerelt lézerblokkolóról

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője és Krakkó Ákos, a frakció sajtófőnöke megérkezik a Sándor-palotához, Audi A8, S8, kormányzati kocsi,
Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János egy tévéinterjúban közölte, hogy a szolgálati autóján található lézerblokkolót a tudtával szerelték fel az általa használt Audi S8-asra. Lázár ugyanakkor azt állította, hogy nem tudja, műszakilag mire jó a blokkoló, de szerinte törvényes keretek között használta. Két héten belül leadja a kocsit, az új autójában pedig "valószínűleg" nem lesz lézerblokkoló.
Vágólapra másolva!

Tudott a kocsijára felszerelt lézerblokkolóról - ismerte el Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Tv2 Mokka című műsorában. A Blikk hozta nyilvánosságra, hogy Lázár egy 15 millió forint körüli értékű S8-as Audit használ szolgálati autóként, amelyet havi 600 ezer forintért bérelnek számára. Az interneten elterjedt fotó alapján a kocsira a sebességmérők kijátszására alkalmas, úgynevezett lézerblokkolót is szereltek.

A fideszes politikus a hétfő reggeli műsorban kijelentette, vállal "minden politikai és jogi felelősséget", mert nem szeretné, ha emiatt "munkatársait, illetve a gépkocsivezetőit megrángatnák", vagy bármilyen problémájuk lenne. Lázár azt is elmondta, nem tudja a "pontos műszaki tartalmát" a készüléknek, de a gépkocsivezetők a törvényes keretek között jártak el, "jogkövető" magatartást tanúsítottak vele együtt (a lézerblokkoló használata jelenleg nem törvényellenes).

"Valószínű hiba volt egy ilyen típusú autó bérlete" - mondta Lázár, aki pénteken jelentette be, hogy leadja szolgálati autóját, és nem is vesz igénybe más hivatali kocsit. Hozzátette, hogy sosem fogja tudni megmagyarázni, hogy naponta ingáznia kell Budapest és Hódmezővásárhely között, igaz, ez az ő szempontja. Ezért "levonta a tanulságot" és két héten belül visszaadja az autót. "Majd valahogy megoldom" az autó kérdését - jegyezte meg, arra a kérdésre pedig, hogy lézerblokkolóval, vagy anélkül, Lázárt azt válaszolta: "valószínűleg anélkül".

A Lázár által használt csúcsmodell havi 600 ezer forintos bérleti díjának felét a hódmezővásárhelyi önkormányzat, a másik felét a Fidesz-frakció állta. Lázár először személyes biztonságával indokolta, hogy ilyen autót választott magának. "Én egy hónapban hétezer kilométert is megteszek autóval" - mondta Lázár, aki szerint a kocsi márkája és típusa "irreleváns", de ahhoz ragaszkodik, hogy olyan autót biztosítsanak számára, amely képes "üzembiztonságosan" megtenni a két város közötti utat. "Tekintettel arra, hogy két kisgyerekem van, azért ne várják el, hogy ezt a 400 kilométert, meglehetősen rövid idő alatt olyan járművel tegyem meg, amely percenként lerobbanhat" - tette hozzá. (Az [origo] utánanézett, hogy a polgármester több márka választékában is találhatott volna olcsóbbat a fenti feltételekkel, és arról is olvashat, Milyen autót bérelnénk havi 600 ezerért?)