Orbán üzenetével csalogatják az LMP-t a kormánypártok

A Fidesz be akarja vonni az LMP-t az alkotmányozásba, Schiffer András beszélget Répássy Róberttel és Navracsics Tiborral, aki az LMP alkotmánykoncepcóját bemutató füzetet tartja
Vágólapra másolva!
A szocialisták részvételében nem bíznak, de az LMP-t még meggyőzhetőnek tartják a kormánypártok, amelyek szeretnék visszacsalogatni az alkotmányozásba az ellenzéknek legalább egy részét. A cél érdekében a miniszterelnök személyesen üzent a legkisebb parlamenti pártnak, amely azonban láthatóan nem akarja elsietni a választ.
Vágólapra másolva!

Bizonytalan kimenetelű politikai játszmát indítottak el a kormánypártok azzal, hogy a múlt héten előálltak az alkotmányozás eredeti menetrendjének megváltoztatásával. A Fidesz és a KDNP azt ajánlotta a folyamatot jelenleg bojkottáló ellenzéknek, hogy térjenek vissza, és nyújtsák be ők is saját tervezeteiket. A kormányoldal bizonyos engedményekre is hajlandónak mutatkozik, mert - mint azt több fideszes politikus az [origo]-nak elmondta - attól tartanak, hogy az új alaptörvényre ráragad, hogy az egyedül Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánya (a részletekről itt olvashat).

Az első néhány nap után azonban úgy tűnik, beszűkültek a kormánypártok lehetőségei. A Jobbik ugyan már korábban bejelentette, hogy képviselői részt vesznek az új alkotmány márciusra tervezett parlamenti vitájában, de a párt azt is előre bejelentette, hogy nem szavazza meg az új alaptörvényt. Bár az MSZP nem zárkózott el a bojkott megszüntetésétől, de hétvégén kiadott közleményében kemény feltételeket szabott: az egyik a négyötödös szabály visszaállítása (ekkora többség kellett "az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól" szóló határozat elfogadásához), a másik, hogy az alaptörvény csak akkor léphessen hatályba, ha két egymást követő országgyűlés jóváhagyja.

"Valahogy majd kibírjuk nélkülük"

Az [origo]-nak hétfőn több fideszes politikus is azt mondta a parlamentben, hogy az MSZP szándékosan olyan feltételeket szabott, amelyek vállalhatatlanok a kormánypártok számára. Szerintük a szocialisták valójában nem is akarnak visszatérni az alkotmányozáshoz, és ehhez - derült ki a fideszesek szavaiból - a kormányoldal sem ragaszkodik. "Valahogy majd kibírjuk nélkülük" - mondta a parlamenti folyosón zajló beszélgetésben egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

A Fidesz és a KDNP ugyanakkor továbbra is szeretné, ha a "nem" szavazatát előre bejelentő Jobbikon kívül még egy ellenzéki párt jelen lenne az új alkotmány parlamenti vitájában, még akkor is, ha a végén nemmel szavaz. Kizárásos alapon csak az LMP marad, és kormánypárti források bíznak is abban, hogy a legkisebb ellenzéki párt meggyőzhető.

Több fideszes képviselő is biztató jelnek látja, hogy a szocialistákkal szemben az LMP országos politikai tanácsa szombaton csak általánosságban fogalmazta meg a párt feltételeit, a végső döntést pedig a frakcióra hagyta. A képviselőcsoport csak kedden, a parlamentben jelenti be, milyen konkrét feltételek teljesülése esetén térne vissza az alkotmányozáshoz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Schiffer András kormányzati politikusokkal

Az LMP meggyőzése sem tűnik azonban könnyű feladatnak a kormányoldal számára, a parlamentbe tavaly bekerült párt ugyanis abban egyetért a szocialistákkal, hogy több időre lenne szükség az alkotmányozásra. Karácsony Gergely LMP-s frakcióvezető-helyettes pedig arról beszélt egy hétvégi fórumon, hogy az alkotmány elfogadásához nem elegendő a kétharmados parlamenti többség jóváhagyása. Szerinte ugyan a kormánypártoknak megvan a jogi lehetőségük elfogadni egy új alkotmányt, de az nem lesz legitim, mivel nem kaptak rá felhatalmazást.

Különböző stílusban

Ezek a kritikák szintén kemény feltételekhez vezethetnek, de a hétfői parlamenti ülésen is érezhető volt, hogy a Fidesznek más a viszonya az LMP-vel, mint a szocialistákkal. Míg Orbán Viktor miniszterelnök az MSZP frakcióvezetőjének kritikáira gunyoros stílusban reagált, addig az LMP-s Schiffer András felvetéseire higgadtan válaszolgatott, és még azt is megjegyezte, nem bánja, ha egy témáról többször is elvitatkoznak.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő az [origo]-nak megjegyezte, az is az LMP-nek tett gesztus volt, hogy Orbán a hétfői parlamenti beszédében az alkotmány által védendő értékek közt említette a biológiai sokféleséget is. "Orbán korábban ilyet soha nem mondott" - mondta a kormányzati forrás, aki szerint a miniszterelnök burkoltan azt ajánlotta az önmagát ökopártként meghatározó LMP-nek, hogy az ő elképzeléseik szerint alakul az alkotmány környezetvédelemre vonatkozó része.

Ennél azonban lehet, hogy többre lesz szükség az LMP meggyőzéséhez. "Nagyon örülünk, hogy a miniszterelnök fontosnak tartja a biodiverzitást, de ez még kevés, ettől még nem fogunk visszatérni az alkotmányozáshoz" - mondta az [origo]-nak Szabó Rebeka, az LMP képviselője, aki szerint valódi intézkedések nélkül egyelőre csak "kommunikációs lózung" a biológiai sokféleség emlegetése.

Vannak tehát ellenérzések a parlament legkisebb pártján belül, de az is látható, hogy igyekeznek alaposan megfontolni az alkotmányozásra vonatkozó kormányzati ajánlatot. Schiffer András LMP-frakcióvezető hétfőn elhárította az [origo] tudósítójának arra vonatkozó kérdéseit, hogy milyen konkrét feltételek mellett térnének vissza az alkotmányozáshoz. Csak annyit mondott, hogy az álláspontjukat kedden délelőtt, az új alkotmány előkészítéséről szóló országgyűlési határozat vitájában fogják ismertetni.