Leghamarabb ősszel állhat át a parlament a ritkább ülésezésre

Vágólapra másolva!
Legkorábban az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt eshet szó arról, hogy a parlament a jelenlegi heti ülésezési rendről áttérjen a kéthetesre - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A parlament elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy továbbra is ragaszkodna a kéthetes ülésezési rend bevezetéséhez, de - mint fogalmazott - ez a szándék természetesen annyit ér, amennyit a pártok ebből a konzultációk során elfogadnak. Kövér László szerint mind az alkotmányos közjogi konstrukció felépítése, mind pedig a törvényalkotás megköveteli a higgadt, kiszámítható parlamenti munkarendet.

Kövér László legkorábban az alkotmányozás lezárulása után akar konzultálni a pártokkal a parlamenti ülésrend megváltoztatásáról. Ez pedig azt jelenti, hogy legkorábban az őszi ülésszak előtt eshet szó arról, hogy az Országgyűlés a jelenlegi heti ülésezésről áttérjen a kéthetire.

Kövér László házelnökké választása után tavaly nyáron arról beszélt, hogy szakaszosabb ülésezési rendet szeretne bevezetni, mert akkor a parlament viszonylag koncentráltan tud a plenáris üléseken dönteni, vitázni, több idő jut a bizottsági munkára, valamint az egyéni képviselők több időt fordíthatnak választókerületi munkájukra. Nagyjából az 1998 és 2002 között már kipróbált irányba kellene mozdulni - tette hozzá akkor. Az első Fidesz-kormány idején háromhetente voltak plenáris ülések, és ezt bírálta is az ellenzék, mondván, hogy a ritkább ülésezések miatt kevesebbszer mondhatják el véleményüket a parlamentben.