"Kőkemény" feltételekkel térne vissza az LMP az alkotmányozásba

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) az LMP parlamenti frakciójának ülésén az Országházban
Vágólapra másolva!
"Kőkemény feltételekkel" hajlandó csak visszatérni az alkotmányozásba a Lehet Más a Politika, így döntött a párt országos tanácsa. Szerintük a Fidesznek garanciákat kell adnia, hogy "nem erőből" fogadják el az alkotmányt.
Vágólapra másolva!

A Lehet Más a Politika Országos Politikai Tanácsa (OPT) azt javasolja a párt parlamenti frakciójának, hogy konkrét jogszabálytervezetek formájában nyújtsa be az országgyűlésnek az alkotmányozási folyamatban való részvételének feltételeit, amelyeket a párt közleménye "kőkeménynek" nevezett.

Az LMP szerint a Fidesz "hadat üzent az alkotmányozásnak" azzal, hogy megnyirbálta az Alkotmánybíróság jogköreit, visszamenőleges hatályú törvényt fogadott el (a 98 százalékos különadóval), illetve "merényletet" követett el a magántulajdon ellen. Ezek mellett szerintük a kormány nem hagy időt a valódi társadalmi párbeszédre, illetve arra, hogy valódi társadalmi konszenzus jöjjön létre az új alkotmányról.

A párt szerint egy "ilyen alaptörvény nem válhat legitimmé, nem egységesítené, hanem megosztaná az országot". A közlemény szerint ezért az OPT "azt javasolja a párt parlamenti frakciójának, hogy csak és kizárólag abban az esetben térjen vissza az alkotmányozáshoz, ha a Fidesz még az alkotmányozási folyamat elején konkrét lépésekkel nyilvánvalóvá teszi, hogy szakít az elmúlt hónapok jogállamromboló politikájával. Egyértelmű és kőkemény garanciákat kell adniuk arra, hogy nem erőből, hanem a kétharmados parlamenti többségnél szélesebb társadalmi támogatottsággal fogadják el az új alaptörvényt."

A Fidesz, a KDNP-vel való összeütközést is vállalva módosította az alkotmányozás menetrendjét, és visszahívta az ellenzéki pártokat a folyamatba. A párt attól tart, hogy az új alaptörvényre az "Orbán-alkotmány" bélyege ragadna, ha csak a kormányoldal fogadná el azt.