Vágólapra másolva!
A bíróság ítélete szerint jogerősen is érvénytelen a Zala megyei Bödeházán, múlt vasárnap tartott polgármester-választás. A voksoláskor többen szerepeltek a névjegyzéken, mint ahányan laknak a faluban.
Vágólapra másolva!

A Zala Megyei Bíróság szombaton hozott határozata értelmében jogerősen is érvénytelen a múlt vasárnapi bödeházai polgármester-választás.

A bíróság helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint két felülvizsgálati kérelem érkezett hozzájuk az után, hogy szerdán a Zala Megyei Területi Választási Bizottság (ZMTVB) helybenhagyta a bödeházai voksolás eredményének megsemmisítését.

A ZMTVB szerint helyesen járt el a bödeházai választási bizottság, amikor múlt vasárnap érvénytelenítette az eredményt arra hivatkozva, hogy sok olyan szavazó volt, aki valójában nem él a településen.

A két felülvizsgálati kérelem közül az egyiket érdemi vizsgálat nélkül utasította el a bíróság, mert nem felelt meg a formai követelményeknek. A másik beadvány benyújtója azt kifogásolta, bizonyítási eljárás nélkül állította azt a helyi választási bizottság, hogy nem a faluban élők is szavaztak. A bíróság szerint nem volt szükség bizonyítási eljárásra, mert a törvény szerint közismert tényt nem kell bizonyítani.

A bíróság a döntés meghozatala során azt is figyelembe vette, hogy a múlt vasárnapi voksolást követően kilenc állampolgár már kijelentkezett a településről. Ők mindannyian az egyik polgármesterjelölt lakcímére voltak bejelentve.

Háromszor próbáltak meg polgármestert választani Bödeházán

Bödeházán a múlt vasárnap harmadszor kíséreltek meg polgármestert választani. Októberben szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között, majd januárban tömegesen jelentkeztek be a faluba, de éppen ezért a választási bizottság érvénytelenítette az eredményt, majd február 6-ra tűzte ki a szavazás megismétlését.

A rendelkezésre álló adatok szerint ősszel még 47-en voltak a névjegyzékben, a januári választási fordulóra azonban már 84-en. A mostani voksolás előtt 73 állandó lakos volt bejelentve a Zala megyei településre. A legutóbbi voksoláson harmincöt olyan állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben, aki életvitelszerűen nem él az otthonaként megjelölt bödeházai lakcímen. Közülük huszokilencen szavaztak vasárnap, s miután ezúttal mindössze két voks különbség volt a két polgármester-jelölt között, "a választásra nem jogosult személyek szavazataik leadásával olyan mértékben befolyásolták az eredményt, amely kellő indokot szolgáltatott annak megsemmisítésére" - derült ki a határozatból.

A tömeges betelepülések miatt a körjegyző elindította, de még nem zárta le a bejelentett lakcím valódiságának megállapítását. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a január 9-ei voksolás után közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást is indított Bödeházán.