Uniós szakértők előtt a módosított médiatörvény

Navracsics Tibor Neelie Kroes digitális politikááért felelős EU-biztossal beszélget Strasbourgban az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi bizottságának ülése előtt
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint a magyar kormánynak a médiatörvényhez megküldött módosítási javaslatai választ jelentenek az uniós aggályokra. Azt ugyanakkor továbbra sem teszik közzé, mit tartalmaz a módosítási tervezet, egyelőre két szakértői csoport dolgozik az elemzésen. Az Európai Újságíró Szövetség "radikális" módosításokat követel a magyar médiatörvényen.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság által felvetett három aggály mindegyikével foglalkozik az a módosítási tervezet, amelyet a magyar kormány juttatott el Brüsszelbe a médiatörvénnyel kapcsolatban - jelentette be Jonathan Todd, a testület szóvivője pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján. A bizottság még tanulmányozza a szöveget - tette hozzá Todd, aki a tervezet tartalmát egyelőre nem tudta kommentálni. Hozzátette: két szakértői csoport dolgozik az elemzésen.

Csütörtökön érkezett meg az Európai Bizottsághoz a magyar kormány tervezete, amelyben kifejtik, mely pontokon és hogyan látnak lehetőséget a decemberben és januárban nagy nemzetközi vitát és széles körű tiltakozást kiváltó magyar médiatörvény módosítására.

"Minden jel arra mutat, hogy a hatóságok megtesznek minden erőfeszítést annak biztosítására, hogy a törvény megfeleljen az EU-szabályoknak" - mondta a médiaügyekért is felelős Neelie Kroes alelnök szóvivője. Megerősítette, hogy az értékelésnél a szigorúan vett audiovizuális szabályokon kívül figyelembe veszik a letelepedés szabadságának garantálására és a szolgáltatások nyújtásának szabadságára vonatkozó uniós szabályokat, valamint az alapjogi EU-charta idevágó cikkelyének előírásait is.

Újságírói kérdésre Todd megismételte azt is, hogy az érvényes uniós jogi előírások csak a médiahatóság függetlenségének puszta követelményét fogalmazzák meg, annak tartalmi kritériumait nem. A bizottság figyelemmel kíséri ezt a témát az egyes tagállamokban, de egyelőre "nincs jelenteni való következtetése" - mondta, hozzátéve, hogy olyan területen, amely kizárólag nemzeti szabályozási hatáskörbe tartozik, a bizottság cselekvési lehetőségei korlátozottak.

Todd csütörtökön megerősítette, hogy - a hétfői szakértői egyeztetésen megállapított határidőt tartva - a magyar fél eljuttatta Brüsszelbe a médiatörvény módosításának tervezetét. Bizottsági források szerint nincs esély arra, hogy a szöveg értékelése hétfő előtt befejeződik. Todd megismételte, amit előző nap mondott: a bizottság azon van, hogy a lehető legrövidebb időn belül értékelést adjon a tervezetről. Jövő szerdán az Európai Parlament plenáris ülésen folytat vitát a témáról. Ott a tervek szerint nyilatkozatot tesz Neelie Kroes biztos is.

Az Európai Újságíró Szövetség pénteken kiadott közleményében "radikális és sürgős" módosításokat sürgetett a magyar médiatörvényen. A közlemény szerint az, hogy "az újságíróknak vagy a bloggereknek olyan hatóságnál kell regisztrálniuk magukat, amelyet teljes egészében a miniszterelnök nevezett ki, példa nélküli bármelyik demokratikus országban, és szembemegy a sajtószabadság európai alapelveivel". A szövetség sürgeti azt is, hogy az Európai Bizottság tűzzön ki határidőt módosítási javaslatainak elfogadására, és ha ez nem teljesül, indítson szabálysértési eljárást.