Mégsem vállalja az OCÖ vezetését Farkas Flórián

Farkas Flórián, Fideszes országgyűlési képviselő
Vágólapra másolva!
Farkas Flórián mégsem vállalja az Országos Cigány Önkormányzat vezetését, mert állítása szerint a hivatal átvétele során olyan súlyos hiányosságokat tártak fel, hogy feljelentést kellett tennie. Farkas szerint ilyen körülmények közt nem tud dolgozni, a kormány támogatást ad legalább a működés megkezdéséhez.
Vágólapra másolva!

Büntetőfeljelentést tett az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) hivatalának átadás-átvétele során feltárt hiányosságok miatt Farkas Flórián, a szervezet elnöke. Az OCÖ vezetője, fideszes országgyűlési képviselő és romaügyi miniszteri biztos az önkormányzat fővárosi, Dohány utcai székházában tartott pénteki sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy a jelenlegi körülmények között a munkát nem tudja vállalni. Farkas elmondta, az általa ígért új szemléletű, erkölcsös, törvényes és szakmai politika alapján ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mivel eddig 113,2 millió hiányt tártak fel, és az előző vezetés sok tízmillió forintnyi értéket, hivatalos dokumentumokat hanyagul kezelt.

A roma politikus - aki az épületet a pincétől a padlásig megmutatta az újságíróknak - közölte: "a helyzet szégyenteljes és fájdalmas". Az OCÖ elnöke arra a felvetésre, hogy az elmúlt nyolc évben is tagja volt az országos önkormányzat közgyűlésének, az "áldatlan állapotokkal" akkor miért nem szembesült, közölte: "senki nem tudott erről". Hozzátette, hogy az OCÖ munkájában ő nem vett részt, amikor a közgyűléseken megjelent, szót nem kapott, így elment. Állítása szerint a legutóbb 2010-ben járt az OCÖ Dohány utcai székházában.

Dobóvári Ildikó, az OCÖ megbízott hivatalvezetője szerint olyan alapvető dokumentumok hiányoznak, mint a hiteles és a közgyűlés által aláírt szervezeti és működési szabályzat, a hiteles és elfogadott mérleg, valamint leltár 2009-re és 2010-re, így az önkormányzat törvénytelenül működött. Hozzátette, az OCÖ 419 mobiltelefont üzemeltetett, ezeknek csak az alapdíjuk havi 712 ezer forint volt, míg a számlatartozás 7,2 millió forintra rúg. Az önkormányzat adótartozása 20 millió, a törvénysértéssel felvett hitel tőketartozása 50 millió, a számlatartozások 16 millió, a felvett és el nem számolt előlegek 16 millió forintot tesznek ki, így összesen 113,2 millió forint az alaptartozása az OCÖ-nek, kamatok nélkül.

Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár bejelentette: intervenciós támogatást ad a kormány az OCÖ-nek, hogy az alapvető működést megkezdhesse.

Kolompár Orbán eddigi OCÖ-elnök pénteken az MTI-nek azt mondta: a szombati, Kaposváron tartandó közgyűlés után, a jövő hét elején nemzetközi sajtótájékoztatón kíván reagálni Farkas Flórián kijelentéseire. Múlt héten az OCÖ helyzetéről Kolompár azt állította, hogy stabil gazdasági háttérrel, 168 millió forint készpénzállománnyal adta át a hivatalt; az erről szóló jegyzőkönyvet a korábbi és a jelenlegi - megbízott - hivatalvezető, valamint a kisebbségi választásokon győztes szervezet képviselői is aláírták.

Farkas Flóriánt, a január 9-i kisebbségi választásokon győztes Lungo Drom vezetőjét - aki 1995 és 2002 között, két cikluson át már vezette az országos önkormányzatot - január 20-i alakuló ülésén egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta elnökké az OCÖ új képviselő-testülete. Az alakuló ülésről csak Kolompár Orbán maradt távol, mert az ellene folyó per tárgyalásán kellett megjelennie Kecskeméten. A testületbe - az elektori voksolás eredményeként - a Lungo Drom 37 küldöttet, míg a rivális szervezet, a Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) 16 képviselőt delegálhatott.