Nyolc év börtönnel büntetné a brutális állatkínzókat egy jobbikos képviselő

Vágólapra másolva!
Egy jobbikos képviselő törvnényjavaslata értelmében az állatkínzást akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is lehetne büntetni. A javaslatot benyújtó képviselő szerint nyilvánvaló, hogy a bíróságok általában a legenyhébb büntetést szabják ki az állatkínzás miatt induló esetekben.
Vágólapra másolva!

Lenhardt Balázs jobbikos képviselő csütörtökön törvénymódosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy szigorítsák az állatkínzásra vonatkozó szabályokat. A gerinces állatok bántalmazása 2004 óta minősül bűncselekménynek, ekkor ezt egy törvénymódosítással építették a Büntető Törvénykönyvbe.

A jelenlegi szabály szerint aki állatot kínoz, vagy tiltott módszerekkel vadászik, az vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbírsággal büntethető. A cselekmény minősített esete számít bűntettnek, amikor az elkövető különös szenvedést okoz az állatnak.

Lenhardt Balázs javaslata emelné a büntetési tételeket és bűntetté nyilvánítaná az állatkínzást. A javaslata szerint az elkövetőt alapesetben 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetnék. A különösen kegyetlen kínzás esetén kiszabható bírságot is emelnék, amelyért akár nyolc éves szabadságvesztés is járhatna.

A javaslat indoklásában Lenhardt kijelenti, hogy az elmúlt időszakban elszaporodtak az olyan cselekmények, "amelyekkel az elkövetők az állatoknak pusztán szórakozásból okoznak indokolatlan mértékben és módon szenvedést". Példaként említi az Ózd térségében történt sorozatos állatkínzásokat.