Életveszélyes a Balaton olvadó jege

jég, jegesedés a Balaton partján
Vágólapra másolva!
Több helyen, így Balatonkenesén 16-17 centiméter jég borította a Balatont, de a tó legnagyobb részén olvad a jég. A vízirendészet ezért arra figyelmeztet, hogy életveszélyes rámenni a felpuhult, olvadó jégre.
Vágólapra másolva!

Életveszélyes az olvadó jég a Balatonon, annak ellenére, hogy van, ahol még pénteken is 16-17 centiméteres jégvastagságot mértek - közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője, Nagy Jenő. A Balatonon sok helyen már hullámzik a víz, és bár a déli part egyes területein és a védettebb öblökben továbbra is akad vastag jég - Balatonkenesén pénteken 16-17 centiméteres jégvastagságot mértek -, a part közeli jégborítás ezeken e területeken is mindössze pár centiméter vékony.

Ahol megmaradt a jég, ott is olvadt a felülete, felpuhult, rianásokkal teli, és a vizes felszín alatt végképp nem látszik, hogy mennyire vastag, ezért különösen veszélyes - mondta Nagy Jenő. Az egyik legtovább nyitva tartó és legnépszerűbb balatoni jégpálya a siófoki volt, ez a múlt vasárnap zárt be, de ezen a héten még fenntartotta a készenlétet a több mint 2 ezer négyzetméteres jégfelületet karbantartó önkormányzati cég - közölte Kozma Ani, az önkormányzat sajtóreferense. Hozzátette, hogy mivel a vízi rendészet az egész Balatonra kiterjedő tiltást vezetett be, vasárnap megszüntetik a készenléti állapotot, elbontják és elszállítják a jégpálya üzemeltetéshez szükséges eszközöket.