A politikamentes közszolgálat is szerepel az MSZP alkotmánykoncepciójában

Vágólapra másolva!
Az MSZP alkotmánykoncepciója szerint kikötnék, hogy közhivatalt csak az tölthessen be, aki a megbízást megelőző öt évben nem vállalt politikai szerepet - ismerteti a pénteki Népszabadság a birtokába jutott dokumentumot. A lap cikke szerint az MSZP a hétvégén egész napos frakcióülésen vitatja meg és véglegesíti saját alkotmánykoncepcióját.
Vágólapra másolva!

Az MSZP alkotmánykoncepciójának elvei között szerepel, hogy az alaptörvény nem az éppen hatalmon lévők, hanem a magyar polgárok többségi támogatását kell bírnia, meg kell őriznie az 1989-1990-es alkotmányozás eredményeit, védenie kell az uniós közösség értékeit, legfontosabb állami feladatként pedig a fenntartható fejlődést és a szellemi és gazdasági jólét elősegítését határozza meg. A szocialista alkotmánykoncepció szerint a Magyar Köztársaság szociális állam: elkötelezett a szociális értékek iránt, és az állam alapvető feladatának tartja, hogy elősegítse az állampolgárok gazdasági és szellemi jólétét.

A politikamentes közszolgálat elvének érvényesítésével az MSZP alkotmányverziója azt mondja ki, hogy az állami politikai vezetőkön kívül minden más közigazgatási státusz, beleértve a szakmai vezetőkét is, határozatlan idejű kinevezésen alapul. Az elképzelés szerint a közszolgálati szakmai tisztségek betöltőit csak a törvényben meghatározott szigorú feltételek keretei között lehet hivatalukból elmozdítani.

A szövegben szerepel az is, hogy sem a Legfelsőbb Bíróság, sem az Állami Számvevőszék elnöke, sem pedig a Legfőbb Ügyész nem lenne újraválasztható, a vádhatóság első embere pedig ismét interpellálható lenne a parlamentben - ismerteti a Népszabadság.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön jelentette be, hogy saját alkotmánytervezet benyújtására kéri az ellenzéki pártokat a Fidesz és a KDNP. Szájer ígérete szerint a kormánypártok nyitottak lesznek az ellenzéki javaslatok megvitatására, esetleg elfogadására is.