A Jobbik is beszáll az alkotmányozásba, de nem fogja megszavazni a törvényt

Vágólapra másolva!
A Jobbiknak alapvető kifogásai vannak a készülő alkotmánnyal kapcsolatban, a párt mégis részt vesz a folyamatban. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint az alaptörvénynek tartalmaznia kellene a történelmi magyar alkotmányosságot, és Ópusztaszeren kellene beiktatni.
Vágólapra másolva!

A Jobbik részt vesz az alkotmányozási folyamatban, de a végszavazás során valószínűleg nemmel fog szavazni - mondta a párt frakcióvezető-helyettese, miután Schmitt Pál meghívására a parlamentben megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel. Balczó Zoltán elmondta, hogy alapvető kifogásaik vannak a vélhetően "elfogadandó alkotmány elvével, az egész kaotikussá váló alkotmányozási folyamattal kapcsolatban", ezért módosító indítványokkal is készülnek. Leszögezte, hogy a "magyar szellem akkor költözne az alkotmányba, ha a történelmi magyar alkotmányosság, jogfolytonosság helyreállítása megtörténne" és az alaptörvényt akkor lehetne beiktatni Ópusztaszeren.

Balczó Zoltán elmondta, hogy Kövér László házelnök a pénteki házbizottsági ülésen azt kérte tőlük, hogy minden frakció nyújtson be saját normaszöveget, amelyek együttes vitáját a házszabálytól eltéréssel zajlana, de a módosító indítványok benyújtásának idejére már csak egyet tartanának meg azok közül.

Az MSZP a hétvégén frakcióülésen vitatja meg és véglegesíti saját alkotmánykoncepcióját. Az LMP szombaton dönti el, hogy részt vegyen-e az alkotmányozási folyamatban. Schiffer András frakcióvezető és Meszerics Tamás, a párt országos politikai tanácsának elnökségi tagja is találkozott Schmitt Pál államfővel a parlamentben, de azt mondták, az ő kérdésére sem tudtak végleges választ adni. Azt viszont újra elmondták, hogy az alkotmányelőkészítésből októberben kivonultak és távozásuk egyik indoka a "kormányfőnek, illetve a kormánynak a viszonya az alkotmányossághoz". Úgy fogalmazott, hogy ez nem tisztázódott megnyugtatóan az azóta eltelt időben.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön, a kormánypártok siófoki kihelyezett frakcióülésének szünetében jelentette be, hogy saját alkotmánytervezet benyújtására kéri az ellenzéki pártokat a Fidesz és a KDNP. (Erről itt olvashat bővebben.)