A főállatorvos visszavonta a német sertéshúst letiltó dioxinrendeletet

Malac, Sertés
Vágólapra másolva!
Az országos főállatorvos szerint a német hatóságok képesek kiszűrni a szennyezett termékeket, ráadásul eddig nem találtak ilyen élelmiszert a magyar piacon.
Vágólapra másolva!

Kardeván Endre országos főállatorvos szerdán visszavonta a dioxinrendeletet azzal az indokkal, hogy a német hatóságok képesek kiszűrni és megakadályozni a szennyezett termékek forgalomba hozatalát, és eddig amúgy sem találtak dioxinnal szennyezett élelmiszert a magyar piacon - tájékoztat a kormany.hu.

A főállatorvos indoklása szerint az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott egyeztetések után kiderült, hogy a német hatóságok megfelelően ellenőrzik az állattartó telepeket, kiszűrik a dioxinnal potenciálisan szennyezett termékeket, és megakadályozzák azok forgalomba hozatalát.

Kardeván szerint Magyarországon a hatósági ellenőrzések során nem találtak a megengedett határérték feletti szennyezett tételt, a vizsgálatok csak a határérték alatti, úgynevezett háttérszennyezettséget mutattak ki. A főállatorvos úgy véli, hogy a hatóság a másodlagos élelmiszer-vizsgálatokon hatékonyan képes kiszűrni a külföldről származó szennyezett termékeket.

Teljes, majd korlátozott ellenőrzés

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter január 19-én rendelte el a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát, és a német dioxinbotrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium aztán február 1-jén közölte, hogy ezentúl csak a kockázatosnak minősített német sertéshús-szállítmányból vesz mintát a hatóság. Minden vállalkozó köteles volt a Magyarországra friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni.