Vágólapra másolva!
Indoklás nélkül leváltották Bozó Lászlót az Országos Meteorológiai Szolgálat éléről - értesült a Népszabadság. Az újság úgy tudja, hogy az új vezető, a korábban az intézményt már irányító Dunkel Zoltán lehet, akinek a neve a 2006. augusztus 20-ai vihar kapcsán vált ismertté.
Vágólapra másolva!

Leváltották Bozó László akadémikust az Országos Meteorológiai Szolgálat éléről, a lépést nem indokolták - közölte a Népszabadság. Az újság nem tud arról, hogy Bozó László szakmai vagy gazdálkodási hibát követett volna el.

A lap információi szerint a felmentést Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára kezdeményezte, de a miniszter írta alá. Bozó László pályázattal került az OMSZ élére, 2007-ben hat évre nyerte el a posztot. Elődje az a Dunkel Zoltán volt, aki most a lap értesülése szerint átveszi Bozó helyét. Dunkel az utóbbi hónapokban egy környezetügyi háttérintézmény megszervezését kapta feladatként Illés Zoltántól, de a szervezet nem jött létre.

A szintén meteorológus Dunkel Zoltán neve a 2006. augusztus 20-i vihar nyomán vált ismertté. Az öt halálos áldozattal járó természeti csapás nyomán az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is vizsgálat indult. Az eljárás megállapításai szerint az előrejelzések és a riasztások során az ügyeletesek szakszerű tájékoztatást adtak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára. Az ünnep és a közelgő vihar miatt indokolt fokozott figyelem elmulasztása miatt viszont az intézményt felügyelő miniszter írásbeli figyelmeztetésben részesítette Dunkelt, aki maga is azt nyilatkozta, hogy felelősséget érez a történtek miatt. Úgy vélte, jobban kellett volna figyelni az információ átadására, illetve a visszacsatolásra.