Csak új buszokkal lehet pályázni a BKV vonalaira

Vágólapra másolva!
A Budapesti Közlekedési Központ olyan vállalkozásokra számít a BKV buszvonalainak megpályáztatása során, amelyek csak új járművekkel rendelkeznek. A BKV buszparkjának közel fele már meghaladta a gyártáskor tervezett élettartamát. A pályázatokat fél éven belül kiírják.
Vágólapra másolva!

A következő fél évben ír ki pályázatot a BKV buszvonalaira a Budapesti Közlekedési Központ, a pályázatra olyan cégek jelentkezését várják, amelyek csak új járművekkel rendelkeznek - mondta a BKK vezérigazgatója, Vitézy Dávid csütörtökön Tatán. A BKK a pályázaton 50-250 járművet kiállító vállalkozásokra számítanak.

Vitézy Dávid elmondta, hogy jelenleg számos terv és ötlet gazdaságossági vizsgálata folyik, hogy mire a 2014-es uniós források megjelennek, már kész tervek legyenek a budapesti közlekedés fejlesztésére. Számításai szerint a BKK megrendelői és a BKV szolgáltatói szerepének szétválasztásával pontosan meg lehet mondani majd, mennyi az egyes buszjáratok fenntartási költsége, és a verseny a külsős vállalkozásokkal várhatóan csökkenti majd a kiadásokat.

A BKV 1365 busza már elérte vagy meg is haladta a gyártáskor tervezett élettartamát, ez a teljes buszpark 49 százalékát teszi ki, ezekkel a buszokkal bonyolítja le a BKV a napi teljes utasforgalom 40 százalékát. A tervezett életkoron túlhaladott buszok jelentős hányada a 30 évvel ezelőtti műszaki színvonalat képviselő Ikarus 200-as buszcsaládból kerül ki.

A BKV január 28-án írt ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást 30+75 használt, 11 évesnél nem öregebb, klímás, alacsonypadlós, legalább Euro 2-es motorral felszerelt szóló autóbuszokra, amelyek maximális futásteljesítménye nem lehet magasabb 850 ezer kilométernél. Legutóbb 2009-ben szerzett be használt buszokat a BKV, akkor 32 belga Van Hool alacsonypadlós, klímás, csuklós buszt vásároltak. Ezek a BKV közlése szerint megbízhatóan üzemelnek.