Újra adócsalásért állt bíróság elé Stadler József

Vágólapra másolva!
Egyebek mellett adócsalásért állt bíróság elé Stadler József és két társa, a per szerdán kezdődött Kecskeméten. A vádirat szerint ruhaboltjába az áru egy részét számla nélkül szerezte be, illetve fiktív számlákat fogadott be a vállalkozása, hogy így bújjjon ki az áfa megfizetése alól. Stadler József a Baon.hu-nak azt mondta, hogy ártatlannak tartja magát.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött Stadler József újabb bírósági tárgyalása Kecskeméten, és még ebben a hónapban ítéletet hirdethetnek az ügyben. A vállalkozót és két társát egyebek mellett jelentős kárt okozó, csalás kísérletével, adócsalással, magán- és közokirat-hamisítással, illetve a számvitel rendjének megsértésével vádolják.

Stadler József a vádirat ismertetése után vallomástételre jelentkezett. A bűnösségét tagadta, és hangsúlyozta, hogy vállalkozóként jóhiszeműen és a törvényi előírásoknak megfelelően járt el. Szerinte egyetlen fillérrel sem károsította meg a költségvetést, és amióta az előző börtönbüntetéséből szabadult, egy forint áfát sem kapott vissza. Azt mondta, hogy előfordulhattak hibás számlák azok között, amelyet a partnercégeitől kapott, de ezeknek a kiszűrése nem az ő dolga.

A vállalkozó korábban a Baon.hu internetes portálnak elmondta, hogy teljes felmentésre számít, mivel ártatlannak tartja magát. A vádirat szerint ruhaboltjába az áruk egy részét számla nélkül szerezte be, illetve 151 millió forintról kiállított fiktív számlákat fogadott be vállalkozása, hogy így bújjon ki az áfa megfizetése alól. Az ügyészség szerint huszonötmillió forint áfát igényelt jogtalanul vissza, ami azonban nem kifizettek ki. Mindeközben nyolcmillió forint áfát, illetve hatvanhétmillió forint társasági adót nem fizetett be - írja a Baon.hu.

Stadler József ellen először 1997-ben emeltek vádat, mert az akkori vád szerint 1993-94-ben több milliárd forint kárt okozott az államnak: fiktív számlákkal, jogtalan áfa-visszaigénylésekkel. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 1998-ban 9 évi börtönre ítélte, és előzetesbe került. Tizennégy hónapot ült, majd 1999-ben a Legfelsőbb Bíróság határozata után szabadlábra került és új eljárás indult. A megismételt tárgyaláson a bűnösségét ismét kimondták: 5 év 6 hónapot kapott. Majd ez csökkent le végül másodfokon 4 és fél évre, amelyből 2005-ben kedvezménnyel szabadult.

Az [origo] Stadler Józseffel korábban készített interjúját itt olvashatja.