Egy amerikai szerzetestől vette a téves Edison-sztorit Orbán Viktor

Orbán Viktor országértékelő beszéde a Millenárison, euró bevezetés
Vágólapra másolva!
Egy amerikai ferences rendi szerzetes egyik könyvéből származik az a Thomas Edisonról szóló, hibás történelmi adatokat tartalmazó anekdota, amelyet Orbán Viktor idézett hétfői országértékelőjében. A szerzetes az [origo] megkeresésére közölte, sajnálja a hibát, és azt is, ha miatta kellemetlen helyzetbe került a magyar miniszterelnök. Leveléből az is kiderült, mi okozhatta a bakit.
Vágólapra másolva!

Egy idézet- és anekdotagyűjtő amerikai ferences rendi szerzetes egyik könyvéből vette Orbán Viktor miniszterelnök azt az anekdotát, amellyel hétfői országértékelő beszédében illusztrálta az ország talpra állítását. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint a Thomas Alva Edison amerikai feltalálóról szóló történet Brian Cavanaugh ferences rendi barátnak a Fresh Packet of Sower's Seeds: Third Planting (A magvető magjainak friss csomagja - Harmadik ültetés) című könyvéből származik.

A kötet interneten is megvásárolható, az Amazon.com honlapján még bele is lehet lapozni, sőt keresni is benne. Egy néhány bekezdéses szövegként szerepel benne az Orbán által idézett történet, amelynek forrása azonban a könyvben nincs nevesítve, egyszerűen Anonymous szerepel. A könyv egy sorozat része, amelynek első kötete 1990-ben jelent meg The Sower's Seeds - One Hundred Inspiring Stories for Preaching, Teaching and Public Speaking (A magvető magvai - Száz inspiráló történet prédikációhoz, tanításhoz és szónoklatokhoz) címmel.

Mint azt az [origo] korábban megírta, az Orbán beszédében szereplő, a magyar nemzet talpraállását és a biztató jövőképet megerősítő történelmi anekdota több ponton is hibás. Az Orbán által elmondott történet szerint, amikor 1914-ben leégett Edison laboratóriuma, a romok felett a feltaláló azt mondta: a katasztrófa legnagyobb haszna, hogy minden tévedése is elégett, majd három hét múlva megszerkesztette első fonográfját. A valóságban azonban Edison laboratóriuma 1919-ben égett le, az első fonográfot pedig 1877-ben szerkesztette meg.

Ezt könnyen ki lehet deríteni a feltaláló egykori kutatóintézetében működő múzeum honlapjáról, de még csak internes keresésre sincs szükség, hiszen Magyarországon is közismert és rádióban többször is lejátszották azt a fonográffelvételt, amelyen az 1894-ben elhunyt Kossuth Lajos hangja hallható. Ezen Kossuth azt a beszédét mondja, amelyet az aradi vértanúk tiszteletére emelt szoborcsoport megnyitójára írt. A felvétel egy Edison-féle fonográfgal készült 1890-ben Torinóban, Kossuth lakásában. Kossuth beszéde:

Brian Cavanaugh ferences rendi barát - honlapja szerint - hobbiból kezdett anekdotákat és idézeteket gyűjteni, és havi rendszerességgel adja ki Apple Seeds (almamagok) címmel motivációs célokat szolgáló - amúgy díjnyertes - idézetgyűjteményeit. Hobbijában annyira elmerült, hogy Magvető Magjai címmel hat kötetből álló könyvsorozatot is kiadott, ezen kívül gyakran tart motivációs előadásokat különböző helyszíneken.

Az [origo] e-mailben megkereste a szerzőt, hogy jelezze a könyvben szereplő hibát, aki válaszában azt írta, ez az első alkalom, hogy valaki jelezte ezt a tévedést, amit sajnál, és már értesítette róla kiadóját. "Bárcsak jobban megtanultam volna visszaellenőrizni forrásaimat azokban a korai időkben" - írta. Egyúttal jelezte azt is, mi lehet a tévedés oka: Az 1914-es tűzesetet követően Edison ugyanis nem a fonográfot, hanem a Telescribe-ot találta fel, amellyel telefonbeszélgetést tudtak rögzíteni fonográfhengerre. A szerzetes közölte, sajnálja, ha tévedése miatt kellemetlen helyzetbe került a magyar miniszterelnök.