Borús hónapjai voltak a magyaroknak a Tárki és az [origo] felmérése szerint

közhangulat, piac, nyugdíjas, vásárlás
Vágólapra másolva!
Decemberben a korábbiaknál jóval pesszimistábban ítélték meg az ország állapotát és a saját anyagi helyzetüket a Tárki és az [origo] közös felmérésében részt vevők, de januárra sem sokat javult a hangulatuk. Az [origo] olvasói sokkal sarkosabban fogalmazták meg a véleményüket, mint a Tárki reprezentatív felmérésének megkérdezettjei: harmaduk szerint például az ország dolgai a lehető legrosszabb irányba mennek. Utoljára egy éve fogalmaztak meg ilyen negatív véleményt.
Vágólapra másolva!

Tavaly november óta sokat romlott az [origo] olvasóinak hangulata, az országos reprezentatív felmérés szerint december volt a mélypont - derült ki az [origo] és a Tárki közösen készített felmérésének decemberi és januári eredményeiből. A Tárki reprezentatív adatai kevésbé negatívak, mint az [origo] olvasóinak gyakran sarkos véleménye. A két felmérés kérdései azonosak, az ország állapotának és a megkérdezett saját anyagi helyzetének, kilátásainak megítélésére vonatkoznak.

Eltérő válaszokat adtak az [origo] olvasói és a Tárki által megkérdezettek arra a kérdésre, hogy milyen lesz az anyagi helyzetük egy év múlva, de november óta mindkét eredmény szerint romlott a hangulat. A Tárki összesítése szerint leginkább decemberben látták sötéten az anyagi helyzetüket a magyarok: akkor 26 százalékuk gondolta, hogy egy év múlva valamivel szegényebb lesz, és 9 százalékuk sokkal rosszabbnak jósolta meg a saját jövőbeli anyagi helyzetét. Januárra némileg javult a hangulat, ami abból látszik, hogy míg decemberben csak 38 százalék gondolta úgy, hogy megőrzi a jelenlegi anyagi helyzetét, januárban már 47 százalékuk vélekedett így. Az optimisták aránya stabilan mindössze húsz százalék körül mozgott az elmúlt hónapokban.

Az [origo] olvasói ennél jóval pesszimistábban látták a jövőjüket decemberben és januárban. Decemberben 32, januárban már 35 százalékuk látta úgy, hogy egy év múlva sokkal rosszabb anyagi helyzetben lesz, "ugyanolyannak" pedig csak 13 százalékuk saccolta a jövőbeli helyzetét. Ez jelentős romlás a novemberi hangulathoz képest, akkor még csak 28 százalék adta a "sokkal rosszabb helyzetben leszek" választ.

Forrás: Tárki, [origo]
Mit gondol, milyen lesz az ön anyagi helyzete egy év múlva? (2011. január)

A felmérés második kérdésre arra vonatkozott, hogyan látják a válaszadók az ország gazdasági helyzetét a következő évben. A Tárki adatai itt is azt mutatják, hogy decemberre sokat romlott a hangulat, januárra pedig csak némileg javult; az [origo] olvasói decemberről januárra még sötétebben ítélték meg a jövőt.

A Tárki adatai szerint novemberben még csak 12 százalék gondolta azt, hogy "valamivel rosszabb" lesz az ország gazdasági helyzete, decemberben viszont már 22 százalék, és ez az adat januárra csak 18 százalékra javult. A "valamivel jobb" választ megjelölők aránya a novemberi 31-ről decemberre 24 százalékra esett, januárban pedig 26 százalék volt. Az [origo] olvasói szerint ennél is rosszabb a helyzet: legtöbbük - decemberben 38, januárban 43 százalékuk - szerint a következő évben "sokkal rosszabb" gazdasági helyzetbe kerül az ország, mint jelenleg.

Forrás: Tárki, [origo]
Milyen lesz a következő 12 hónapban az ország gazdasági helyzete? (2011. január)

A Tárki és az [origo] adatai szerint is egyre többen látják úgy, hogy Magyarországon alapvetően rossz irányba mennek a dolgok. Ennél a kérdésnél egy mínusz öttől (nagyon rossz irány) plusz ötig (nagyon jó irány) terjedő skálán kell pontozni az ország ügyeinek folyását. A Tárki felmérése szerint az átlag novemberben -0,06 volt, decemberben -0,45, januárban pedig még ennél is alacsonyabb, -0,68 volt. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek szerint inkább rossz, mint jó irányba tart az ország. Ugyanakkor egy évvel ezelőtt jóval negatívabban ítélték meg az ország helyzetét, 2010 első hónapjaiban -2,5, vagy ennél is rosszabb eredmények születtek. (Ez az adat a 2009 vége óta havonta elvégzett felmérések során egyszer sem volt pozitív.)

Az [origo] olvasói ebben az esetben is sarkosabban vélekednek az ország állapotáról: novemberben az átlagos érték -1,19 volt, decemberre ez -1,73-ra romlott, januárra pedig -1,78-ra. Olvasóink között aránylag sokan voltak azok, akik -5-re, vagyis a lehető legrosszabbra értékelték az ország ügyeinek folyását: decemberben a válaszadók 34, januárban 35 százaléka választotta ezt a választ - ez az átlag csaknem azonos a 2010 eleji értékekkel, vagyis úgy tűnik, a tavaly nyáron az olvasóink körében tapasztalható hangulatjavulás csak átmeneti volt.

Forrás: Tárki, [origo]
Ön szerint ma Magyarországon általában véve jó vagy rossz irányba mennek a dolgok? (2009. november - 2011. január)

A Tárki és az [origo] korábbi közös felméréseiről készült cikkeinket itt olvashatja.