A kormányig vezet a fővárosi kórházigazgatók elleni akció

Vágólapra másolva!
Nem fővárosi, hanem a kormányzaton belüli konfliktust jelez a budapesti kórházigazgatóknak adott múlt heti ultimátum. Tarlós István főpolgármester helyettese Tarlós távollétében váltotta le a múlt héten a fővárosi kórházigazgatókat, az akciót azonban a külföldön tartózkodó főpolgármester lefújta. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes források szerint a zavart az okozta, hogy a kormány egyre nyilvánvalóbbá teszi, hogy a kórházak állami kézbe vételén gondolkodik.
Vágólapra másolva!

"A jövőben a kőfaragók, balett-táncosok, de még a kormányhivatal vezetője sem avatkozhat kéretlenül az önkormányzat munkájába" - mondta a múlt szerdai sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Tarlós azért tartott sajtótájékoztatót, mert az egészségügyért felelős helyettese, Szentes Tamás a távollétében úgy próbálta leváltani a budapesti kórházak igazgatóit, hogy nem egyezetett a főpolgármesterrel.

Tarlós az akcióért nem Szentest tette felelőssé, szerinte helyettese csak eszköz volt, a szálakat másvalaki mozgatta. Tarlós nem nevezte meg, hogy kire gondol, de egyes megfogalmazásai - például a "kormányzati hivatalvezető", "a Fidesz valamely középszintű vezetője" - arra utaltak, hogy Pesti Imrére, korábbi helyettesére, a fővárosi kormányhivatal jelenlegi vezetőjére, a Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatójára céloz. Tarlós a sajtótájékoztatón egyszer sem ejtette ki Pesti nevét.

Pestit még a fővárosi közgyűlés októberi alakuló ülésen választották meg főpolgármester-helyettessé. Posztján azonban csak néhány hónapot töltött, január 1-jei hatállyal az újonnan megalakuló kormányhivatalok közül a fővárosi kormányhivatal élére nevezték ki. A városházán utódja az országosan ismeretlen Szentes Tamás lett, aki az önkormányzati választásokon meglehetősen hátul szerepelt a Fidesz fővárosi listáján.

Nem akart beszorulni Tarlós

A Tarlós és Pesti közti konfliktus még az önkormányzati választásokra nyúlik vissza. Egy fővárosi fideszes politikus az [origo]-nak azt mondta: a négy főpolgármester-helyettes közül Pesti volt az egyedüli, akit nem Tarlós választott. A forrás szerint Pesti kinevezését Orbán Viktor kormányfő kérte, azért, hogy a Fidesz fővárossal foglalkozó regionális pártigazgatója jelen legyen Budapest irányításában. Ráadásul a kormányprogram egészségüggyel foglalkozó fejezetét is Pesti írta.

Bár a forrás szerint Tarlós és Pesti kapcsolata nem volt kifejezetten konfliktusos, a pártonkívüli, de fideszes támogatással megválasztott főpolgármester nem akarta, hogy a Fidesz erős budapesti emberei, mint például Pesti Imre vagy Rogán Antal V. kerületi polgármester korlátozzák a mozgásterét. Ellenzékben ezek a konfliktusok a nyilvánosság számára nem voltak érezhetők, kormányra kerülve azonban láthatóbbá váltak. Ezt erősítette meg egy, a fővárosi politikai vitákat közelről figyelő városházi forrás is, aki szerint Tarlós a régi fideszesek helyett új, országosan kevésbé ismert emberekkel veszi körül magát.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán és Pesti kézfogása, háttal Tarlós

Elfogyott a levegő Pesti körül

Tarlós és a helyettese közti konfliktus akkor vált nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy a két politikus egymástól eltérő koncepciókat vázolt fel a fővárosi egészségügyi rendszer átalakítására. Pesti a fővárosi kórházaik integrációját támogatta volna - csakúgy, mint az utódjául választott Szentes -, míg Tarlós, az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós koncepciójának megfelelően, állami kezelésbe adná a fővárosi kórházakat.

A fideszes forrás szerint Pesti ellenérdekelt volt abban, hogy állami kezelésbe kerüljenek a budapesti kórházak. Ugyanis ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor Pestinek egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesként nem maradt volna saját területe. "Mivel Tarlós kihúzta a lába alól a talajt, így Pestinek is érdeke volt, hogy lépjen" - fogalmazott a forrás, arra utalva, hogy Pesti miért fogadta el a fővárosi kormányhivatal vezetését. Ennek ellenére Pesti még a múlt héten is szóvá tette, hogy nem ért egyet Tarlós elképzeléseivel. "A mostani elképzelés nem szolgálja sem az ország, sem a főváros egészségügyét" - fogalmazott a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Pesti Tarlós sajtótájékoztatójára reagálva pénteken az [origo]-nak azt mondta: nem lepték meg Tarlós kijelentései, de vádaskodásokkal nem foglalkozik, a fővárosi kormányhivatal vezetőjeként más köti le. "Nem a konkrét ügyben, hanem Tarlós úrban kell keresni a magyarázatot" - tette hozzá konkrétumok nélkül Pesti. Arra a kérdésünkre, hogy miért vállalta el a kormányhivatal vezetését, azt felelte: a Fidesz több regionális igazgatója is elvállalt hasonló posztokat.

Pesti egy orvosi szaklapnak még a tavalyi önkormányzati választások előtt adott interjújában azt mondta: ha nem sikerül a budapesti kórházakat összevonni (holdingba szervezni), akkor "nem akar részt venni a fővárosi egészségügyben". Az [origo]-nak egy a Fidesz országos és budapesti vezetését is jól ismerő forrás azonban azt mondta, nem önszántából cserélte városházi főpolgármester-helyettesi posztját a vele szomszédos épületben működő kormányhivatal vezetői posztjára.

Pestit - az [origo]-nak nyilatkozó forrás szerint - a Fideszben az állami kézben működő egészségügyi rendszer egyik legismertebb ellenzőjének tartják régóta. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes forrás szerint azonban december óta a kormány egyre egyértelműbben kommunikálja azt, hogy a kormány arra törekszik, hogy a kórházak működtetését állami kézben tartsák, bár erről formális kormánydöntés még nem született. A fideszes vezetés ügyeire rálátó forrás szerint a miniszterelnök a szuperhivatalba való átvezénylésével igyekezett "hűséges", de a kormány törekvéseivel e téren ellentétes nézeteket valló Pestit a "tűzközelből eltávolítani". Hasonlóan járt a Fidesz másik, az egészségügy központosítását hangosan ellenző, korábban befolyásos egészségpolitikusa, Mikola István is, aki decemberig a parlament egészségügyi bizottságát vezette, de a kormány Párizsba delegálta OECD-nagykövetnek.

Pesti többször hangot adott interjúiban a Szócska Miklóssal egészségügyi államtitkárral való szakmai nézetkülönbségeinek is. Kettejük nyílt konfliktusát tagadta, de többször kijelentette, hogy a Fidesz egészségügyi programját Orbán Viktor és a képviselőcsoport felhatalmazásával ő írta, a kormányzatnak pedig - ahogy a Medical Tribune című orvosi szaklapnak fogalmazott - "a frakció támogatását kell megnyernie, és nem egy vagy két egészségpolitikusét".

A nézetkülönbségek kiéleződésében szerepet játszott az [origo]-nak nyilatkozó, a fővárosi Fidesz-frakciót ismerő források szerint, hogy a kormány és a kormányfő elképzelései érezhetően megváltoztak a választások óta. A választást követő első hónapokban még nem beszéltek ugyanis központosított egészségügyről, időközben azonban - csakúgy, mint a kormányzás több más területén - az állami irányítással járó centralizáció felé mozdultak el. Mindez a főpolgármester kommunikációjában is tükröződött. Tavalyi megválasztása előtt Tarlós még a fővárosi kórházak holdingba szervezésével kampányolt. Az ellentmondásra a Magyar Hírlapnak adott interjúban Pesti is felhívta a figyelmet: a holding-tervek megvalósítására ugyanis a közgyűlés decemberben már meg is tette legfontosabb lépéseket, amikor a főpolgármester és a kormánypárti többség támogatásával létrehozta a Budapesti Egészség Központ Zrt.-t, egyúttal közel félmilliárd forintot különített el az egészségügyi átalakítás megszervezésére.