Vágólapra másolva!
Meghalt és halott is marad a Torna-patak Kolontár után - nyilatkozták a helybeliek a Népszavának. A lakosság szerint továbbra is szennyezi a vizet az állami irányítás alá vont Mal Zrt.
Vágólapra másolva!

Az októberi vörösiszap-katasztrófa után még mindig mérgező folyadék ömlik a Tornába Kolontár után - nyilatkozták a helybeliek a Népszavának. Az újság munkatársai rejtett kamerás felvételeken rögzítették, ahogy a veszélyes anyag és a közömbösítésére használt vegyszerek a Tornába folynak, de az erről készült felvétel nem elérhető az újság honlapján.

A napilap szerint csőrendszereken keresztül, hatalmas habot verve folyik egy árokba a vörös lé. A lap munkatársai négy ilyen csővezetéket láttak. Két kisebb átmérőjű folyamatosan üzemelt, de a helybéliek szerint éjszakánként a jóval nagyobb csövön is folyik a maró lé egy ideiglenes árokba. A tározók mellett hatalmas tartályokból, műanyag csöveken át folyamatosan savat adagolnak a zavaros vegyülethez. A savazott lúg ezt követően egy átfolyón jut arra a területre, ahol markológéppel gipszet adagolnak hozzá, majd az így előállított oldat egyenesen a Tornába folyik.

A hivatalos magyarázat szerint csupán ártalmatlan csurgalékvíz folyik a csövekből. A helyiek szerint a katasztrófa előtt ilyen vörös lé sosem jött a tározókból a Tornába - sőt csövek sem voltak. Úgy vélik, a Mal Zrt. jelenleg szennycsatornának használja a Torna patakot, mondván, abból már úgyis kipusztult az élővilág. A Népszava úgy tudja, hogy már a rendőrség is jelezte a környezetszennyezést az illetékes hatóságoknak, de nyomozás még nem indult.