Lefújta a Szépművészeti föld alatti bővítését a kormány

Vágólapra másolva!
A föld alatti bővítés helyett a felszín felett bővítik a Szépművészeti Múzeumot - közölte a szaktárca. A négymilliárdos projekt főleg uniós forrásból valósult volna meg.
Vágólapra másolva!

A kormány felülvizsgálta a Szépművészeti Múzeum bővítésének terveit, és úgy döntött, hogy az eddigi tervekkel ellentétben nem a föld alatt, hanem a felszín felett bővítik majd az intézményt - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szombaton. A tárca közleményében az áll, hogy a múzeum vezetése is egyetértett a döntéssel. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója február közepén tart sajtótájékoztatót a témában.

Szombaton a Népszabadság Online meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a kormány a napokban lefújta a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítését. A portál szerint a döntés meghökkentő, ugyanis a négymilliárd forintos építkezést nagyrészt uniós forrásból finanszírozták volna.

Az internetes lap azt írja, a döntés előzménye, hogy tavaly tavasszal igen erős civil és szakmai mozgalom bontakozott ki a bővítés ellen: különösen sokan kifogásolták a tervnek azt a részét, amely a lépcső bevágásával teremtett volna új bejáratot. A jelenlegi elképzelések szerint - amelyek megvalósítására két hete írtak ki közbeszerzési pályázatot - két áttetsző üveghasáb biztosítana lejárást a térről az új helyiségekbe.

A tárgyalásos közbeszerzésen pályázni lehet az épület térszint alatti bővítésének kiviteli tervezésére, valamint kivitelezésére. A felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, február 23-ig lehet rá jelentkezni, és várhatóan március 9-ig választják ki azokat a cégeket, amelyek a második fordulóban ajánlatot tehetnek.

Baán László, a múzeum főigazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy az intézmény a bővítés első szakasza alatt, fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, földalatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé. A négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum. A felújítás előtt a Szépművészeti májustól szeptemberig még rendez egy kiállítást.