Százezrekkel többet tesznek zsebre a képviselők az új adókulcs miatt

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a parlamenti képviselők nettó fizetése januárban a tavaly elfogadott új adórendszer miatt. A Blikk szerint minden képviselő legalább 10 ezerrel többet vihetett haza, de a jobban keresőknek százezrekkel nagyobb összeg érkezett a február elején utalt fizetéskor. A Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy az új adószabályok miatt jobban járó képviselőket adakozásra biztatják majd.
Vágólapra másolva!

Megkapták a parlamenti képviselők az első fizetésüket, amelyre már a januártól életbe lépő új adószabályok vonatkoznak. A február elején utalt összeg az összes parlamenti képviselő esetében nagyobb volt a korábbinál, a megváltozott szja-kulcsok miatt ugyanis a politikusoknak jelentősen nőtt a nettó fizetése - írja a pénteki Blikk. A lap szerint a legrosszabbul kereső politikusok bő 10 000 forinttal több pénzt kaptak januárban, mint decemberben, de a parlamenti tisztségeik miatt jobban keresők százezreket is nyertek az adókulcsok megváltozásával.

A növekedés oka, hogy január 1-jétől egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó lépett érvénybe a korábbi kétkulcsos rendszer helyett. Ez elvileg mindenkinek csökkenti a személyi jövedelemadóját, de a magas fizetésűeknek nagyobb megtakarítást jelent, ugyanis a korábbi 17 és 32 százalékos adókulcs is 16 százalékra csökkent.

A Blikk szerint Kövér Lászlónak, a parlament elnökének több mint 400 000 forinttal nőtt a nettó fizetése az alacsonyabb adó miatt, és majdnem 1,5 milliót tehet zsebre havonta. Orbán Viktor miniszterelnök 1,3 milliós nettó fizetéssel szintén 400 000 forint körüli összeggel vihet haza többet. A Blikk információi szerint Lázár János Fidesz-frakcióvezető 280 000 forinttal, Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere bő 350 ezer forinttal többet tarthat meg a fizetéséből, mint tavaly.

A Blikknek ellenzéki képviselők azt mondták, hogy ők nem örülnek a február elején megérkezett pluszpénznek, mert az új adórendszert igazságtalannak tartják. Az LMP-s Kaufer Virág, aki 69 000 forinttal visz többet haza januártól, a lapnak azt mondta, hogy az új adórendszerrel a gazdagok járnak jól, akikre korábban 32 százalékos adókulcs vonatkozott. Hasonló véleményen volt az MSZP-s Gúr Nándor is, aki közel 100 ezerrel visz haza többet, de "nagyon igazságtalannak" tartja a rendszert.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője tavaly novemberben a Blikknek azt mondta, hogy a képviselőket jótékonykodásra kérik majd a megnövekedett fizetésük miatt. Akkor a lap azt írta, hogy a képviselők átlag 140 ezer forinttal keresnek többet januártól (erről itt olvashat).