Nyilvántartanák a kedvezményesen honosítottakat

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített honosítás miatt megszűnt az a követelmény, hogy a magyar állampolgárság megszerzésének előfeltétele a magyarországi lakóhely megléte, ezért Navracsics Tibor törvénymódosítást kezdeményezett. A közigazgatási miniszter javaslata szerint nyilvántartásba vennék a kedvezményesen honosított személyeket.
Vágólapra másolva!

Nyilvántartásba vennék a 2011. január 1-je után kedvezményesen honosított polgárokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter törvénymódosító javaslata szerint. A Navracsics Tibor által benyújtott javaslat értelmében az érintettek személyi azonosítót és lakcímet tartalmazó okmányt kapnának.

A tárcavezető azzal indokolta a változtatást, hogy az egyszerűsített honosítás bevezetésével megszűnt az a követelmény, hogy a magyar állampolgárság megszerzésének előfeltétele a magyarországi lakóhely megléte, emiatt jelenleg nincs olyan nyilvántartás, amelyben a honosított személyekről megbízható adatok lennének.

Navracsics Tibor szerint szükség van egy olyan jogi keret megteremtésére, hogy a 2011.január 1-je után, a kedvezményesen honosított, Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező polgárok a személyi adat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozzanak.

Az érintetteket hivatalból induló eljárás keretében vennék nyilvántartásba, és a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők részére személyi azonosítót és lakcímet tartalmazó okmányt adnának ki.