Hatósági engedélyt kell kérniük a szórakozóhelyeknek a jövőben

Vágólapra másolva!
A háromszáz főnél nagyobb beltéri és az ezer főnél nagyobb kültéri rendezvények szervezőinek a jövőben hatósági engedélyt kell kérniük - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Változnak a szórakozóhelyekre vonatkozó jogszabályok a West-Balkánban történt tragédia miatt. A jövőben hatósági engedélyt kell kérniük a háromszáz főnél nagyobb beltéri és az ezer főnél nagyobb kültéri rendezvények szervezőinek. Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, a kormányrendelet legkésőbb 90 nap múlva életbe lép.

A rendelet alapján nem kell majd engedély a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények esetén, illetve a választási, egyházi vagy családi eseményekhez. A tárcavezető szerint a módosítások a jövőben biztosítják a fiatalok biztonságos, felhőtlen szórakozását.

A tárcavezető bejelentése szerint ezentúl rendőrségi, tűzoltósági és amennyiben szükséges építésügyi, valamint egészségügyi vizsgálat is szükséges a fent említett méretű rendezvények megtartásához. A hatósági engedélyeztetés a jegyzőhöz tartozik, ő adhat ki engedélyt teremhasználatra. A jelenleg üzemelő szórakozóhelyeknek 90 napjuk van arra, hogy hatósági engedélyt kérjenek.

Megemelték a szórakozóhelyekkel szemben alkalmazható szankciók mértékét is, tűzeseteknél 2 millió, sérüléssel járó eseteknél 3 millió forintos büntetés is kiszabható, a szabálysértési bírság felső határa pedig 200 ezer forint lesz.

A korábbi jogszabályt azért kellett megváltoztatni, mert lehetőséget adott a visszaélésekre. A szórakozóhelyeket ugyanis csak 30 nappal az után ellenőrizték, hogy megkezdék a működésüket, sokan ezért a határidő lejárta előtt visszavonták a bejelentésüket a szórakozóhely megnyitásáról, majd néhány nap múlva újra benyújtották.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a sportlétesítmények üzemeltetési feltételeit is felülvizsgálta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A jövőben mindig tájékoztatni kell a résztvevőket a létesítmények maximális befogadóképességéről, ha pedig ennél több látogató érkezik, akkor az a létesítményt igénybe vevő felelőssége.

Január 15-én Budapesten, a Nyugati téren a West-Balkánban három fiatal lány vesztette életét, amikor a hatalmas tömeg elsodorta őket.

A tragédiával kapcsolatos valamennyi cikkünket megtalálja, ha ide kattint.