Tarlós nem rúgja ki a helyettesét a kórházigazgatók felmentése miatt

Tarlós István budapesti főpolgármester a fővárosi közgyűlés ülésén 2011. január 12-én
Vágólapra másolva!
A budapesti kórházigazgatókat kedden egyeztetés nélkül kirúgó Szentes Tamás csak egy eszköz volt olyanok kezében, akik kéretlenül beleavatkoznak az önkormányzat munkájába - jelentette ki Tarlós István főpolgármester. Bár nyíltan nem mondta ki, Tarlós megfogalmazásaiból az derült ki, hogy korábbi helyettesét, Pesti Imrét sejti a háttérben.
Vágólapra másolva!

"Csupa rossz hírem van: nem lesz kirúgva a főpolgármester-helyettes. Azért nem, mert nem vagyok hülye, nem fogom kirúgni, amikor ő csak egy eszköz, de más mozgatja" - reagált szerdai sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester arra a kérdésre, hogy felmenti-e Szentes Tamás főpolgármester-helyettest a budapesti kórházigazgatók keddi, a főpolgármesterrel nem egyeztetett eltávolítása miatt.

Az [origo]-nak korábban nyilatkozó fővárosi kórházigazgatók szerint hétfőn derült ki, hogy kedden valamennyi intézményvezetőnek meg kell jelennie Szentes irodájában. Ott a főpolgármester helyettese sorban közölte velük, hogy kirúgja őket az állásukból. Fővárosi fideszes források szerint Szentes Tarlós tudta nélkül döntött a kirúgásokról, amelyeket Tarlós végül külföldről hazaüzenve állított le (a történtekről korábbi cikkünkben olvashat).

Tarlós szerdai tájékoztatóján azt mondta: Szentes sokkal tovább ment, mint szabad lett volna, de ezért nem ő a felelős, hanem azok, akik kívülről, kéretlenül avatkoznak be az önkormányzat munkájába. A főpolgármester többszöri kérdésre sem nevezte meg, hogy kire gondol, de több olyan irónikus megjegyzést is tett, amelyekből kiderült, hogy Pesti Imre korábbi egészségügyért felelős főpolgármester-helyettest, a fővárosi kormányhivatal jelenlegi vezetőjéről beszélt. (Pesti korábban többször került konfliktusba a kórházátalakítás miatt a főpolgármesterrel, Tarlósnak a kórházak állami kézbe adását sürgető felvetéséről pedig azt mondta kedden a Magyar Hírlapnak, hogy "az elképzelés nem szolgálja a főváros egészségügyét; de bízik a főpolgármester bölcsességében, hogy jó gazdaként nem szabadulni akar a kórházaktól, hanem jól szeretné működtetni azokat.")

A politikus megnevezése helyett Tarlós elmondta például, hogy mai, négyszemközti találkozójukon arra kérte az egészségügyért felelős főpolgármester- helyettest, hogy a jövőben előbb vele egyeztessen, ne pedig a hivatalon kívül álló "balett-táncosokkal, kőfaragókkal és kormányzati hivatalvezetőkkel", később pedig a Szentes által alkalmazott "szekundánsokról" beszélt. Az [origo] kérdésre, hogy miért nem nevezi nevén korábbi helyettesét, illetve miből gondolja, hogy ő áll Szentes döntése hátterében, a főpolgármester csak az utóbbira válaszolt. Azt mondta: ez "meggyőződéssel határos magánvéleménye". A közte és Pesti között már hónapokkal korábban kialakult feszültséget firtató kérdésnél ismét nem mondta ki a korábbi főpolgármester-helyettes nevét, csak annyit mondott: "Közismert, hogy önálló politikát folytatok, ha a Fidesz valamely középszintű vezetőjének (Pesti a Fidesz fővárosi regionális koordinátora) ez nem tetszik, akkor az a saját problémája".

A főpolgármester tájékoztatójából az is kiderült, hogy a kórházak állami kézbe adása és a Szentes által is sürgetett integráció nem egymást kizáró, hanem egyszerre megvalósuló tervek lehetnek. "Azért támogatom, hogy a főváros egységesen állami gondozás alá vegye a kórházakat, mert azt szeretnénk, ha a források és a struktúra a betegeket leginkább szolgáló módon koncentrálódna, ehhez meg kell szüntetni a kettős finanszírozást, a párhuzamosságokat." Az egészségügyi intézmények átadásához a fővárosi közgyűlés jóváhagyása és kormányzati döntés is szükséges a főpolgármester tájékoztatása szerint, arra a kérdésre azonban, hogy ez mikor várható, Tarlós István csak annyit mondott: "valamikor a belátható jövőben".

Szentes Tamás "hatáskörén túlterjeszkedő" döntéséről Tarlós azt mondta: helyettese a jövőben nem dönthet személyi kérdésekben, a kórházigazgatók pedig, akik között - mint fogalmazott - "eredményes szakmai munkát végzők is vannak", azt mondta, "nyugodtan folytassák csak a munkát, nem rúgja ki őket senki sem most, sem március 1-jével, sem közepével"

"A munkáltatói jogokat én gyakorlom, senki nem hozhat meg ilyen döntéseket helyettem. Erre délelőtt Szentes úr figyelmét is felhívtam, de ezzel tulajdonképpen csak a munkaköri leírásában foglaltakat erősítettem meg" - tette hozzá a főpolgármester. Újságírói kérdésre Tarlós István azt is többször hangsúlyozta: nem tudta, hogy mire készül Szentes a távollétében, arra a kérdésre pedig, hogy miért nem vele, mint az ügy érintettjével közösen tartotta a tájékoztatót, azt mondta: "a főpolgármester-helyettes úr kíméletből nincs jelen".

Az eseményen jelenlévő Szócska Miklós egészségügyi államtitkár annyit tett hozzá Tarlós kijelentéseihez, hogy a minisztérium hatékonyságot javító integrációra törekszik, de nemcsak a fővárosi kórházakat, hanem országosan, valamennyi intézményt érintően. Az önkormányzati kezelésű kórházak állami tulajdonba vétele a politikus szerint ugyanakkor nem jelent államosítást, mert "az önkormányzati tulajdon is az állami tulajdon egyik formája". A fővárosban Szócska Miklós szerint különösen bonyolult lesz a struktúraváltás, a 12 budapesti kórház ugyanis összesen hét fenntartó tulajdonában van. Az egyeztetéseket várhatóan két hét múlva kezdi meg a tárca az intézmények vezetőivel - tette hozzá az államtitkár.

Szentes Tamást az intézményvezetők keddi kirúgásáról és a főpolgármester reakciójáról is szerettük volna megkérdezni, de a politikus titkárságán és a városháza sajtóosztályán is azt mondták, hogy nem nyilatkozhat. Kerestük a konfliktus ügyében természetesen Pesti Imrét is, de a volt főpolgármester-helyettes egész nap nem vette fel telefonját és az üzenetekre sem reagált.