1,2 millióra csökkentené saját fizetését Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvívője sajtótájékoztatót tart, válságadó
Vágólapra másolva!
Közel egymillió forinttal csökkentené saját fizetését Szijjártó Péter. Vagyonnyilatkozata és a parlamenti honlap szerint Szijjártó teljes jövedelme jelenleg bruttó 2,2 millió, amit egy törvénymódosítással havi bruttó 1,2 millióra csökkentene.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkentené a miniszterelnöki biztosként is tevékenykedő képviselők tiszteletdíját egy törvénymódosító javaslat, amelyet Ágh Péter és Szijjártó Péter fideszes képviselők nyújtottak be szerdán a parlamentnek. A javaslat úgy módosítaná az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényt, hogy a miniszterelnöki biztos - hasonlóan a kormánytagokhoz, államtitkárokhoz - csak a képviselői alapdíját kapja, ami jelenleg 231 900 forint.

A kormányzati honlap szerint jelenleg egy miniszterelnöki biztosként is dolgozó képviselő van, Szijjártó Péter, aki ebben a minőségében látja el a kormányfő szóvivőjének feladatait.

Szijjártó szóvivői munkája mellett a Fidesz frakcióvezető-helyettese, és a költségvetési bizottság alelnöke is, így a parlamenti honlap szerint összesen havonta bruttó 742 080 forintot kap, miniszterelnöki megbízottként pedig vagyonnyilatkozata szerint havi 997 200 forintot keres. A Győr-Moson-Sopron megye területi listájáról megválasztott Szijjártó emellett jogosult 486 990 forint választókerületi pótlékra is. Havi bruttó jövedelme tehát összesen több mint bruttó 2 millió 222 ezer forint.

Ha elfogadják Szijjártó törvénymódosító javaslatát, képviselői tiszteletdíja a 231 900 forintos alapdíjra csökkenne, és elvesztené a választókerületi pótlékot is, azaz összfizetése 1 millió 228 ezer forint lenne. Ez így is meghaladja a nem képviselő miniszterek havi bruttó 1,1 millió forintos jövedelmét. Az Ágh és Szijjártó által benyújtott javaslat indoklásából nem derül ki egyértelműen, hogy miért vetették fel a jogszabály módosítását. Az indoklásban mindössze annyit írnak, hogy a képviselői fizetéseket szabályozó törvényt szeretnék pontosítani.